x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Filmul care prezintă uciderea lui Bin Laden, criticat de trei senatori americani pentru că are scene de tortură

Filmul care prezintă uciderea lui Bin Laden, criticat de trei senatori americani pentru că are scene de tortură

20 Dec 2012   •   18:24
Filmul care prezintă uciderea lui Bin Laden, criticat de trei senatori americani pentru că are scene de tortură
Sursa foto: AFP

Filmul "Zero Dark Thirty", care prezintă operaţiunea care a dus la uciderea lui Osama Bin Laden, a fost criticat de trei senatori americani care spun că pelicula este inexactă, pentru că arată că informaţiile care au dus la localizarea teroristului ar fi fost obţinute prin tortură.

Filmul, regizat de Kathryn Bigelow, cea care a regizat şi "Hurt Locker", "perpetuează mitul conform căruia tortura este eficientă", se plâng senatorii americani.

Criticile au fost puse într-o scrisoare pe care senatorii Dianne Feinstein, Carl Levin şi John McCain (fostul candidat la preşedinţie) au adresat-o şefilor studioului Sony Pictures, cerându-le înlăturarea scenelor de tortură.

"Problema fundamentală este că oamenii care vor vedea Zero Dark Thirty vor crede că scenele prezentate au fost adevărate. Filmul, prin urmare, poate insemina idei false în cadrul opiniei publice", se arată în scrisoarea celor trei senatori.

Aceştia afirmă că "folosirea torturii în lupta împotriva terorismului a afectat serios valorile americane". Astfel, producătorii filmului Zero Dark Thirty, spun senatorii, au o "obligaţie socială şi morală de a prezenta corect faptele".

Filmul lui Kathryn Bigelow a fost acuzat că face propagandă pentru realegerea lui Barack Obama, astfel încât lansarea a fost amânată până după alegeri. S-a mai spus, de asemenea, că scenaristul Mark Boal ar fi primit informaţii clasificate din partea CIA, fapt pe care acesta l-a negat.

Kathryn Bigelow şi Mark Boal spun că nu vor să scoată scenele de tortură din film, pentru că acest lucru ar însemna să îndulcească istoria. Aceştia au adăugat că din film nu se înţelege că localizarea lui Bin Laden ar fi fost rezultatul unor informaţii obţinute prin tortură. 

×