x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Patimile lui Hristos, filmul anului 2004

Patimile lui Hristos, filmul anului 2004

05 Ian 2005   •   00:00

Anul cinematografic 2004 nu a fost unul fast. Incasarile au scazut, iar filmele romanesti nu au putut tine pasul, ca de obicei, cu superproductiile americane.

SEBASTIAN S. EDUARD

RECORD. In anul care a trecut, "Patimile lui Hristos" a fost cel mai mare succes in salile de cinema
Conform site-ului Cinemagia.ro, in anul care a trecut, in Romania au avut loc nu mai putin de 147 de premiere. Adica o medie de aproape trei filme pe saptamana. Ce inseamna 147 de filme? Pai, cu 16 mai mult ca in 2003. Daca e sa facem putina istorie, trebuie sa spunem ca cel mai vizionat film de dupa Revolutie a fost "A doua cadere a Constantinopolului", care a fost vizionat de 1,3 milioane de persoane.

CEL MAI. Cel mai vizionat film al anului care s-a incheiat a fost controversatul "Patimile lui Hristos". Regizat de Mel Gibson, cu James Caviezel in rolul principal si cu romanca Maia Morgenstern in rolul Fecioarei Maria, productia americana a reusit sa vanda in salile de cinema nu mai putin de 184.223 bilete, in valoare totala de 10,6 miliarde de lei. Recordul este unul negativ daca ne gandim ca premiantul anului 2003, "Matrix Reincarcat", a adunat in salile de spectacol 252.547 de persoane, adica cu 37% mai mult. Daca mai adaugam ca in 2004 s-au deschis noi cinematografe, cu conditii normale de vizionare, esecul pare si mai mare. Ca si in anii trecuti, romanii au preferat filmele de actiune sau istorice. "Stapanul inelelor: intoarcerea regelui" si "Troia" sunt celelalte doua ocupante ale podiumului, cu 178.506, respectiv 174.816 de spectatori. Urmeaza "Ultimul samurai", "Omul-Paianjen 2", "Harry Potter si prizonierul din Azkaban", "The Day After Tomorrow", "Van Helsing", "Regele Arthur" si "Cold Mountain", pentru a completa primele zece clasate.

FILM ROMANESC. Anul 2004 a adus si cateva premiere in materie de film romanesc, de film cu romani sau de film... turnat in Romania. "Patimile lui Hristos", productia internationala care a facut incasari totale de peste 604 milioane de dolari (locul 24 in clasamentul filmelor din toate timpurile), a propulsat-o pe Maia Morgenstern pe marea scena a filmului international, ajungand sa se vorbeasca chiar de o nominalizare a sa la Premiul Oscar. "Cold Mountain", pelicula cu Nicole Kidman, Jude Law si Renee Zellweger - turnata la Brasov - a avut si ea premiera in Romania, insa nu a convins. In fine, "Orient Expres", productia regizata de Sergiu Nicolaescu, este, in acest moment, cel mai vizionat film romanesc din anul 2004. Peste 45.000 de spectatori si locul 14 in clasament este un record de luat in seama. Alte filme romanesti au mai fost: "Niki Ardelean, colonel in rezerva", "Milionari de week-end", "Italiencele", "Magnatul", "Dulcea sauna a mortii", "Camera ascunsa", insa nu putem vorbi de performanta, cel putin din punctul de vedere al incasarilor.

NU PIERDETI
Macar o parte dintre filmele anului 2004 mai sunt in cinematografe sau vor reveni, sub forma unor retrospective. Asadar, daca aveti ocazia, noi va sfatuim sa nu pierdeti productii ca "Terminalul", "Ceva, ceva tot o iesi", "Kill Bil: volumul 1" (foto), "Kill Bill: volumul 2", "Pestele cel mare", "Rataciti printre cuvinte", "Fahrenheit 9/11", "Dogville", "Niki Ardelean, colonel in rezerva", "Ciocu’ mic", "Misterele fluviului", "Apocalipsul acum", "Cantec pentru un masacru". Sunt recomandarile noastre.

ANUL 2005
Cateva titluri interesante vor veni in anul 2005. De vineri intra deja "Bridget Jones: la limita ratiunii", continuarea unei comedii de succes cu Renee Zellweger si Hugh Grant. La mijlocul lunii ianuarie vine "Alexandru cel Mare" (cu Angelina Jolie, Collin Farrell, Anthony Hopkins), urmat de "Ocolul Pamantului in 80 de zile" si "The Final Cut" (cu Robin Williams). Vor urma "Comoara nationala" (cu Nicolas Cage), "Blade 3" (cu Wesley Snipes), "Doi cuscri de cosmar" (cu Robert de Niro, Ben Stiller), "Asasinarea lui Richard Nixon" (cu Sean Penn), "Fantoma de la Opera", "Pacala se intoarce" (in martie), "Star Wars III - Razbunarea lui Sith", "Razboiul lumilor" (cu Tom Cruise), "Batman: Inceputul" (cu Michael Caine), "Pantera Roz" (cu Steve Martin), "Harry Potter si Pocalul de Foc" etc.

TOP 10 - 2004

TOPUL ULTIMILOR 12 ANI
×
Subiecte în articol: arte film patimile hristos