x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Venezia 2019: Joker, învingătorul Leului de Aur. Coppa Volpi: Luca Marinelli și Ariane Ascaride

Venezia 2019: Joker, învingătorul Leului de Aur. Coppa Volpi: Luca Marinelli și Ariane Ascaride

de Magdalena Popa Buluc    |    09 Sep 2019   •   17:05
Venezia 2019: Joker, învingătorul Leului de Aur. Coppa Volpi: Luca Marinelli și Ariane Ascaride

Filmul “Joker” în regia lui Todd Phillips este învingătorul Leului de Aur, marele premiu al celei de-a 76-a ediţii a Festivalului de Film de la Veneţia, în timp ce filmul “J'Accuse” al lui Roman Polanski a fost recompensat cu Leul de Argint.

Despre pelicula “Joker”, criticii apreciază că drumul către Oscar a fost deschis.

Juriul de la Veneția afirma: “Joker, un film remarcabil, cu o interpretare magnifică, o reflecție asupra antieroilor, unde dușmanul este sistemul”.

După cum declara directorul festivalului, Alberto Barbera, Joker este un film care reușește să concilieze arta cu publicul pe drumul său către Oscar. E de ajuns să privim în spate. În 2011, Leul de Aur a mers către Faust-ul lui Alexandr Sokurov, o peliculă densă în imagini de forță și referiri literare, la o altă ediție, Leul de Aur a mers către Pieta în regia lui Kim Ki-Duk, cu un limbaj extrem de violent, în 2013 a învins Sacro Gra de Gianfranco Rosi, un documentar despre persoanele care trăiesc în apropierea Raccordo Anulare în jurul Romei. În 2015 a fost ales Un porumbel care stă pe o ramură a lui Roy Andresson, care reflectă existența, iar în 2016 trofeul a fost oferit filipinezului Lav Diaz pentru Femeia care a plecat, peliculă de 226 de minute în alb și negru. Să nu uităm seducătorul fatasy Forma dell’acqua a lui Guillermo del Toro. Acum un an, marele învingător: Alfonso Cuaron cu pelicula Roma”.

Înainte de premiera filmului, cineastul sublinia că Joker nu are mesaj politic. Todd Phillips comenta: “Am încercat să fac un film cu care să relaționeze toată lumea. Nu am vrut să-l definim în vreun fel. Nu vreau să-l pun într-o cutie.”

Regizoarea canadiană Mary Harron afirma: “Todd a luat o legendă, care a fost realizată în diverse moduri, și a transformat-o complet. În această peliculă este vorba despre compasiune. Uneori, după ce oamenii sunt abuzați, nu devin sfinți. Interpretarea este magnifică.”

“Filmul e un tablou al timpului nostru. Joker este o adevărată scrisoare de dragoste adresată cinema-ului. Eu și Phoenix suntem orgolioși de ceea ce am reușit”, spunea regizorul Todd Phillips.

Este o recunoaștere a unui film de o extraordinară frumusețe și a geniului lui Roman Polanski. Marele Premiul al Juriului răsplătește un regizor majestuos, de a cărui forță vizuală și emoțională puțini artiști cineaști contemporani dispun. Premiul a fost ridicat de soția regizorului, Emmanuelle Seigner.

Cel de-al treilea premiu important, Leul de Argint pentru cel mai bun regizor, i-a fost decernat suedezului Roy Andersson pentru 'About Endlessness'. Cineastul nu a fost prezent la decernarea trofeului, deşi săptămâna trecută a participat la proiecţia filmului.
În ceea ce priveşte interpretările, actriţa franceză Ariane Ascaride a câştigat Coppa Volpi pentru cea mai bună actriţă pentru rolul său din 'Gloria Mundi', un film regizat de Robert Guediguian. În speech-ul său de mulțumire, Ariane declara: “Sunt fiica unor emigranți italieni care au fugit pentru a scăpa de mizerie.”

În timp ce Coppa Volpi pentru cel mai bun actor i-a revenit italianului Luca Marinelli, pentru magistrala sa interpretare din 'Martin Eden' o adaptare a romanului clasic al lui Jack London.
Filmul 'N. 7 Cherry Lane', o producţie de animaţie a regizorului chinez Yonfan, cu desene realizate manual de artist timp de şapte ani, a primit premiul pentru cel mai bun scenariu.
Premiul special al juriului a revenit peliculei 'La Mafia Non e Piu Quella Di Una Volta', un documentar regizat de Franco Maresco despre impactul Cosa Nostra în Sicilia. Regizorul italian nu a fost prezent la premiera filmului şi nici la decernarea trofeului.

Cel mai bun actor debutant a fost nominalizat Toby Wallace care a obţinut premiul Marcello Mastroianni pentru rolul său din filmul 'Babyteeth', al regizoarei australiene Shannon Murphy.
În cea de-a doua secţiune importantă a Mostrei de la Veneţia, Orizonturi, dedicată noilor curente de expresivitate, regizorul hispano-chilian Theo Court, a fost recompensat cu Premiul pentru cea mai bună regie, pentru 'Blanco en Blanco', cu Alfredo Castro în rolul principal.
La aceeaşi categorie, Marta Nieto a primit premiul pentru cea mai bună actriţă pentru rolul său din filmul 'Madre' de Rodrigo Sorogoyen.

Cel mai bun film din secţiunea Orizonturi a fost desemnat 'Atlantis' de Valentyn Vasyanovyc, Premiul special al juriului i-a revenit lui 'Verdict' de Raymund Ribay Gutierrez, iar Premiul pentru cel mai bun scenariu filmului 'Revenir' de Jessica Palud.
Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină a mers către actorul Sami Bouajilla pentru rolul său din 'Un fils', în timp ce Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj i-a fost decernat filmului 'Darling' de Saim Sadiq.

Regizorul spaniol Pedro Almodóvar a fost răsplătit cu Leul de Aur pentru întreaga carieră din partea organizatorilor.

Actriţa Julie Andrews, protagonista unor filme celebre şi foarte îndrăgite, precum "Mary Poppins" şi "The Sound of Music", a declarat că se simte "binecuvântată" cu o carieră îndelungată şi ilustră în cinematografie, în cadrul unei ceremonii în care artista  britanică a fost recompensată cu un premiu special pentru realizări deosebite. Julie Andrews, în vârstă de 83 de ani, care a câştigat un premiu Oscar în 1965 pentru interpretarea personajului principal din filmul "Mary Poppins", a primit Leul de Aur pentru întreaga carieră şi a fost aplaudată de spectatorii prezenţi la Mostra 2019.

Preşedintele juriului pentru competiţia din acest an a fost regizoarea argentiniană Lucrecia Martel, cunoscută pentru pelicule precum "Zama" și "La Ciénaga". Aceasta a fost a şaptea femeie care deţine această poziţie în istoria festivalului.

Mick Jagger, liderul Roling Stones, a închis Mostra de la Veneția declarând: “Stau alături de acest tineret minunat, care a ocupat covorul roșu, pentru a manifesta împotriva încălzirii globale și în apărarea mediului înconjurător. Trăim timpuri dificile. Astăzi există o fantastică poluare, totul s-a schimbat. Ar trebui cu toții să ne mobilizăm”.

Festivalul s-a încheiat cu prezentarea peliculei semnate de Donald Southerland.

Stilistul italian Pierre Cardin (naturalizat francez), a prezentat în încheiere documentarul House of Cardin, o călătorie în timp în arhiva sa personală cu povestiri și interviuri alături de personaje celebre ca Naomi Campbell, Jean-Paul Gaultier și Sharon Stone. “La 97 de ani, lucrez de dimineața până seara. Este modul meu de a fi.”

Criticul de film Piera Detassis, președintele David di Donatello, mărturisea, vorbind despre această ediție: “Aș pleca de la polemica potrivit căreia au existat puține figuri feminine, regizori în competiție. Într-adevăr, au fost puține. Cu acest festival, s-a demonstrat că se poate vorbi despre lumea de azi în diferite moduri, evocând istorii ale femeilor puternice. Despre acest lucru a vorbit și pelicula The Laundromat, cu splendida Meryl Streep. Sunt poveștile femeilor de carieră ca Miu Miu, Miuccia Prada, Brigitte Lacombe. S-a vorbit despre tați solitari, copii în căutarea taților, alături de care ies în relief figuri feminine. Anul acesta, pe podium, cel puțin o actriță a ținut un discurs impresionant, politic și actual, așa cum a fost Paola Cortellesi, care a deschis ceremonia.”

Madrina Mostrei de la Veneția a fost splendida Alessandra Mastronardi, care, în ultima seară declara: “Adevărații învingători suntem noi, spectatorii.”

Din festival nu au lipsit nici controversele, despre marii nedreptățiți ai acestei ediții de calibrul actorilor Joaquin PhoenixBrad Pitt și Adam Driver.

 

Documentarul „colectiv”, la Festivalul de Film de la Veneția

Anul acesta, în afara competiţiei a rulat şi filmul regizorului de origine română premiat cu Emmy Alexander Nanău "colectiv", o producţie România-Luxemburg.

Documentarul "colectiv" prezintă evenimentele care au urmat incendiului din clubul bucureştean în care au murit 64 de persoane, în 2015. "colectiv" marchează o premieră pentru istoria recentă a cinematografiei din România, fiind, potrivit organizatorilor festivalului, primul documentar românesc selectat la Mostra veneţiană.

"colectiv" este un documentar observaţional care spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv. Filmul urmăreşte cu egal interes autorităţi şi jurnalişti, într-o interacţiune permanentă de căutare şi expunere a adevărului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj şi responsabilitate individuale.

×