x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica André Rieu – patru concerte la Bucureşti

André Rieu – patru concerte la Bucureşti

de Maria Sârbu    |    14 Dec 2014   •   19:08
André Rieu – patru concerte la Bucureşti
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

Violonistul André Rieu, impresionat de recordul înregistrat - 33.000 de bilete vândute în 15 ore la cele trei concerte ale sale la Bucureşti -, a anunţat încă un show în Capitala României: la 11 iunie 2015. Patru concerte (deocamdată, căci nu se ştie) va susţine seară de seară (11-14 iunie, de la 20:30) în Piaţa Constituţiei, celebrul violonist cu orchestra sa Johann Strauss Orchestra. André Rieu a trimis şi un mesaj fanilor săi din ţara noastră, în momentul în care a anunţat al patrulea show la Bucureşti, exprimându-şi bucuria că va putea veni aici nu pentru un concert, cum programase iniţial, ci pentru patru.

Era de aşteptat ca biletele pentru concertul anunţat pentru 13 iunie 2015 al celebrului violonist, puse în vânzare la 10 decembrie, ora 9:00, să se epuizeze în timp scurt, dar la un record de vânzări nici artistul probabil nu s-a aşteptat. În trei ore au fost vândute cele 12.500 de bilete. “Este cea mai rapidă vânzare a unui concert al lui André Rieu înregistrată vreodată”, anunţau organizatorii. Acest fapt l-a determinat pe artist să anunţe imediat încă un concert în Bucureşti şi tot în Piaţa Constituţiei: la 12 iunie 2015, biletele fiind puse în vânzare, la ora 13:00, în reţeaua Eventim. După amiază (în jurul orei 18:00) a venit un alt anunţ: cu 23.000 de bilete vândute, André Rieu anunţa al treilea concert la Bucureşti - pe 14 iunie 2015. Două zile mai târziu venea o altă înştiinţare: al patrulea concert – pe 11 iunie, cu aceeaşi orchestră, Johann Strauss Orchestra.

André Rieu, cel care are cea mai mare orchestră privata, a venit la 9 decembrie, la Bucureşti, susţinând o conferinţă de presă şi oferind detalii pentru concertul din 13 iunie. Dimineaţă, celebrul muzician posta pe o reţea de socializare, adresându-se fanilor români, că este în drum spre Bucureşti unde va face “un anunţ important”. Iar la ora 14 şi câteva minute intra în Sala Mică a Ateneului Român, în care erau foarte mulţi jurnalişti. Vesel, fără să pară obosit, a început să le vorbească celor prezenţi. A fost convins să vină în România de numărul mare de români pe care i-a întâlnit la spectacolele sale în alte ţări. La concertul de la Istanbul, când a pomenit de România, a auzit explozie de bucurie. La Budapesta, la fel. Şi a hotărât să vină la Bucureşti, să îi bucure pe cei care îl admiră. A mărturisit că abia aşteaptă să cânte pentru publicul român. Fără îndoială, va fi “o mare petrecere” patru seri consecutiv în Piaţa Constituţiei, căci asta vrea André Rieu. Vrea ca entuziasmul, buna dispoziţie a artiştilor în timpul un show să se transmită şi aici publicului, să se bucure toată lumea.

Rieu a pus cumva degetul pe rana deschisă pe care o au bucureştenii: ar include oraşul nostru mai des în programul său, dacă aici ar fi o sală de concerte adecvată. Chiar a promis că dacă se va construi o astfel de sală va veni în fiecare an.
A răspuns la întrebări în măsura în care doreşte să păstreze surprize pentru fanii săi. Despre programul spectacolului nu a dezvăluit nimic, a spus doar că va include şi piese româneşti. A mai spus că are cunoştinţe despre muzica românească şi în special despre Enescu. În orchestră nu are încă nici un român, dar după concertele din 11, 12, 13 şi 14 iunie 2015 ar putea fi.

Despre sine a vorbit deschis: că este impulsiv, că se decide de obicei cu o săptămână înainte ce va face... Întotdeauna are un mesaj către oamenii lumii – să se iubească. El vede de pe scenă cum oamenii sunt uniţi de muzică. În carieră i-a fost alături soţia; colaborează împreună; sunt căsătoriţi de 40 de ani. “Eu doar cânt. Toate ideile sunt ale ei. Eu sunt doar o «marionetă»”, a spus în glumă, desigur, André Rieu, cel care a fondat Johann Strauss Orchestra şi pe care o aduce la Bucureşti. “Sunt singurul în lume cu o orchestră simfonică privată. Sunt singurul nebun”, a afirmat marele artist.

M-a uimit profesionalismul lui. I-a uimit pe mulţi. Prezenţa sa la Bucureşti pentru a anunţa un concert cu o jumătate de an înainte înseamnă respect pentru public, înseamnă respect pentru muzică, înseamnă responsabilitate pentru armata de oameni din marele său ansamblu Johann Strauss Orchestra! Iată de ce este iubit, iată de ce este aşteptat, iată de ce este bogat! André Rieu - Chapeau bas! (Jos pălăria!)

Născut în Olanda, la Maastricht (trăieşte tot aici), André Rieu a început lecţiile de vioară la vârsta de 5 ani, fiind încurajat de tatăl său, André Rieu Sr (fost dirijor al Orchestrei Simfonice Limburg şi al Orchestrei Operei din Leipzig). În 1967 a început studiul de vioară la Conservatorul din Liege, continuând la Conservatorul din Maastricht. A studiat şi la Conservatorul Regal din Bruxelles. A tot studiat, până în 1977, când a primit “Premier Prix”.

În 1978, André Rieu şi-a înfiinţat propria orchestră - Orchestra de Salon Maastricht, iar nouă ani mai târziu era la pupitrul Johann Strauss Orchestra, considerată în prezent cea mai mare ochestră privată din lume, alături de care artistul concertează pe întregul mapamond.
Este unul dintre cel mai bine vânduţi muzicieni din lume - peste 40 de milioane de albume şi DVD-uri în întreaga lume.

André Rieu, Johann Strauss Orchestra, corul şi numeroşi solişti internaţionali călătoresc în toată lumea în fiecare an, susţinând 100 de concerte cu peste un milion de spectatori. Turneele violonistului olandez au intrat în Billboard's Top 10 an de an, începând din 2004.

În prezent, trăieşte într-un castel din Maastricht împreună cu soţia sa, Marjorie. Au doi fii care le-au dăruit patru nepoţi, iar trei dintre ei au şi început să cânte la vioară.

Vor însufleţi publicul, peste şase luni în Bucureşti, André Rieu, minunaţii instrumentişti, membrii corului şi soliştii. André Rieu va putea fi văzut dirijând şi cântând pe o vioară Stradivarius ce datează 1667.

×
Subiecte în articol: Andre Rieu