x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Concert de Crăciun „Tradiții prin ochi de copii” 2021

Concert de Crăciun „Tradiții prin ochi de copii” 2021

de Magdalena Popa Buluc    |    14 Dec 2021   •   18:22
Concert de Crăciun „Tradiții prin ochi de copii” 2021

Sâmbătă, 18 decembrie 2021, ora 17:30, Asociația “Insieme per l’Athos – Onlus”, Accademia di Romania in Roma, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei și Radio România, cu patronajul Ambasadei României în Republica Italiană, al Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun și al Ambasadei Republicii Moldova în Italia, prezintă cea de-a VI-a ediție a Concertului de Crăciun intitulat „Tradiții prin ochi de copii”.

Spiritul acestei inițiative nu este doar acela de a propune un spectacol muzical însuflețit de melodii vesele și festive de Crăciun, ci, mai presus de toate, de a constitui o ocazie de a menține vii tradiții a căror origine se pierde în negura vremurilor și pe care poporul român le-a transmis cu generozitate și bucurie de la o generație la alta. „Colindele”, însă, pe lângă faptul că stârnesc emoții profunde în rândul românilor care trăiesc sărbătorile de Crăciun departe de țara lor, atrag din ce în ce mai mult interesul italienilor care recunosc în acestea una dintre cele mai bogate expresii ale culturii române. Cu aceeași curiozitate și participare emoționantă a copiilor români născuți în Peninsulă, Asociația italiană “Insieme per l’Athos–Onlus” dorește să se apropie de acest univers religios original pentru a împărtăși, prin „Colinde”, această manifestare folclorică de credință creștină și de a savura atmosfera sărbătorilor de Crăciun.

 

La cea de-a VI-a ediție a evenimentului „Tradiții prin ochi de copii” vor participa coruri din diferite parohii ortodoxe și catolice din regiunea Lazio: Corul de copii al Parohiei Intrarea Domnului în Ierusalim din Roma, Corul de copii al Parohiei Intrarea în Biserică a Maicii Domnului din Roma, Grupul Nepsis al Parohiei Înălțarea Sfintei Cruci din Roma, Corul Parohiei Catolice din Roma și Corul de tineri al Parohiei Sfântului Proroc Ieremia din Guidonia. De asemenea, în calitate de invitați, vor participa Corul Polifonic Sfântul Roman Melodul din Roma și Grupul Arpeggio. Spectacolul va fi prezentat, în exclusivitate, de trei copii români: Miriam Cosma, Iulia Antonia Pintea și Stefano Gravelli, coordonați de Robert Alexandru Angheluș. Majoritatea copiilor care participă la acest concert sunt născuți în Italia, dar sunt sensibili la vechile obiceiuri populare transmise de părinții lor și au învățat să cunoască mai bine tradițiile frecventând parohiile românești din Italia și participând la cursuri de limba română. 

 

Ediția din acest an a evenimentului „Tradiții prin ochi de copii” este promovată, în calitate de parteneri media, de: agenția italiană de presă Askanews, săptămânalul Gazeta Românească, TVR Internațional și de Televiziunea Patriarhiei Române – Trinitas Tv.

×