x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Concursul “George Enescu”, în septembrie 2014

Concursul “George Enescu”, în septembrie 2014

de Maria Sârbu    |    13 Feb 2014   •   17:41
Concursul “George Enescu”, în septembrie 2014

Îmi exprimam temera, exact acum un an, că un mare eveniment muzical - Concursul Internaţional “George Enescu”, care trebuia să se desfăşoare concomitent cu Festivalul Enescu în septembrie 2013, dar decalat pentru septembrie 2014, ar putea să nu mai aibă loc. A venit însă vestea îmbucurătoare, de la Artexim (organizatorul Festivalului şi al Concursului), că acest Concurs, inclus în selecţia celor mai importante competiţii muzicale internaţionale în “Classical Music Competitions Guide”, fiind singurul din România afiliat la Federaţia Mondială a Concursurilor Internaţionale Muzicale (FMCIM), va avea loc în 2014, între 8 şi 27 septembrie. Menirea concursului constă în a lansa tinere mari talente, competiţia între participanţi fiind una acerbă de fiecare dată. În juriu sunt invitate întotdeauna personalităţi marcante în domeniu, atât din România, cât şi din străinătate.

Ediţia din acest an are un mesaj: “România contează!”. Concursul este structurat pe patru secţiuni -  Vioară, Violoncel, Pian şi Compoziţie – şi oferă premii în valoare de peste 100.000 de euro. Probele se vor desfăşura la Ateneul Român şi la Universitatea Naţională de Muzică, iar concertele din finală vor avea loc la Ateneul Român, cu Orchestra Filarmonicii “George Enescu”. Înscrierele au început şi se pot face până la 1 iulie (regulamentul şi formularul de înscriere pot fi accesate pe site-ul Festivalului Enescu ).

Concursul “George Enescu” a fost câştigat de-a lungul anilor de muzicieni, care astăzi sunt faimoşi. Printre aceştia se numără: violoniştii Ştefan Ruha şi Silvia Marcovici, pianiştii Valentin Gheorghiu, Radu Lupu, Dan Grigore, soprana Ileana Cotrubaş, mezzo-soprana Viorica Cortez, compozitorul Dan Dediu sau artiştii din generaţia mai nouă - Alexandru Tomescu, Vlad Stănculeasa, Remus Azoiţei, Ana Ţifu. Concursul Enescu a fost o rampă de lansare şi pentru foarte mulţi artişti străini. Amintim doar un nume, care spune foarte mult: pianista Elisabeth Leonskaja, supranumită astăzi “Marea doamnă a pianului”, câştigând în 1964 Premiul I la secţiunea Pian. Vor fi auzite peste ani alte nume de muzicieni premiaţi la Concursul Enescu ce vor face istorie.

×