x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Sandu Sandrin. Recital de pian pentru mâna stângă

Sandu Sandrin. Recital de pian pentru mâna stângă

de Magdalena Popa Buluc    |    11 Dec 2021   •   10:10
Sandu Sandrin. Recital de pian pentru mâna stângă

Pianistul Sandu Sandrin revine în fața publicului cu un program puțin obișnuit : lucrări pentru pian destinate doar mâinii stângi. L-am rugat pe muzician să prezinte, în câteva cuvinte, lucrările  alese:

- Ciaconna pentru vioara solo din Partita in re minor de J.S.Bach a fost  transcrisă pentru pian-mâna stângă de Brahms. Aceasta piesă cuprinde multe elemente de virtuozitate asociate cu un conținut expresiv foarte bogat

- Preludiu și Nocturna pentru mâna stângă de A. Scriabin au fost scrise într-o perioadă când  compozitorul nu și-a putut folosi mâna dreaptă. Aceste piese au un conținut emoțional deosebit, într-un context armonic inventiv, specific creatiei autorului.

- Două studii pentru mâna stângă de C. Saint-Saens, sunt foarte diferite din punct de vedere expresiv: primul jucăuș, dansant cu elemente umoristice și al doilea grav, cantabil, cu modulații de tip post-wagnerian și cu un segment mijlociu dramatic.

- Meditații de L. Godovski este o lucrare cu un conținut polifonic foarte dens peste care se înalță o linie melodică specifică romantismului târziu, cu numeroase disonanțe, fără a pierde contextul tonal.

Maestrul Sandrin ne-a declarat că este foarte bucuros ca, după o îndelungată absență, poate să apară din nou în fața publiocului meloman și speră ca acest program, cu totul special, să atragă atenția asupra recitalului său programat în  seara zilei de duminică, 12 decembrie, în Sala mică a Ateneului Român.

 

Duminică,  12 decembrie, ora  19, Ateneul Româns, Sala mică

Recital de pian pentru mâna stângă

SANDU SANDRIN

În program, lucrări de:

J. S. Bach/ J. Brahms, A. Scriabin, C. Saint-Saens, L. Godowski

 

Pianist concertist şi profesor universitar la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sandu Sandrin a absolvit, în 1972, Conservatorul din Bucureşti, sub îndrumarea profesorilor Ovidiu Drâmba şi Florica Musicescu,. În cele peste patru decenii de activitate concertistică Sandu Sandrin a susţinut concerte şi recitaluri, în calitate de solist sau în formaţii de muzică de cameră, pe scenele celor mai importante săli din Bucureşti  şi din ţară, în cadrul stagiunilor de concerte ale tuturor filarmonicilor din România. A efectuat numeroase turnee în Franţa, Anglia, Germania, Rusia. Pianistul are frumoase înregistrări şi apariţii la Radio şi Tv şi de asemenea înregistrări pe CD realizate în Franţa.

În paralel cu activitatea concertistică, Sandu Sandrin a avut o susţinută activitate pedagogică la catedra de pian principal a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, contribuind la formarea şi afirmarea unor valoroşi interpreţi printre care se numără Matei Varga, Dragoş Mihăilescu, Valeriu Rogacev, Dana Ciocârlie, Ioana Mândescu.

 

 

×
Subiecte în articol: Sandu Sandrin