x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Sibiu: Festivalul “Clara Haskil”

Sibiu: Festivalul “Clara Haskil”

de Sebastian S. Eduard    |    28 Aug 2014   •   14:10
Sibiu: Festivalul “Clara Haskil”

La finalul acestei săptămâni, la Sibiu debutează cea dintâi ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Clasică “Clara Haskil”, un omagiu adus legendarei pianiste de origine română.
În cadrul Festivalului, publicul va putea să-l asculte în premieră pe o scenă românească pe pianistul Adam Laloum, câştigătorul Concursului Internaţional de Pian “Clara Haskil” (Vevey, Elveţia), ediţia 2009, un artist aflat în plină ascensiune internaţională. În sezonul 2013/2015, pianistul colaborează cu dirijori de renume, precum Charles Dutoit şi Valery Gergiev. De asemenea, Adam Laloum colaborează cu Ion Marin, unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni români în plan internaţional.

Adam Laloum va urca pe scena Sălii Thalia pe 2 septembrie, de la ora 19:30, iar din programul recitalului său face parte şi splendida Sonată în Si bemol Major D960 de Franz Schubert. Totodată, doi dintre artiştii recunoscuţi la nivel mondial, violoncelistul István Várdai şi pianistul Julien Quentin vor susţine un recital extroardinar în cadrul Festivalului, pe data de 31 august. Aceştia vor interpreta şi cunoscuta Sonată pentru Violoncel şi Pian Nr. 2 in Fa major Op. 99, de Johannes Brahms.

Seara de 3 septembrie aduce pe scena Festivalului lucrări de George Enescu şi Dinu Lipatti, un moment cu valoare de simbol, recitalul susţinut de violonista franceză Marina Chiche şi de pianista de origine română Alina Azario – celebra Sonată Nr. 2 pentru Vioară şi Pian în fa minor, de George Enescu şi Nocturna în fa diez minor, de Dinu Lipatti.

Pianistul elveţian Francois-Xavier Poizat va concerta pe 4 septembrie, chiar în ultima seară a Festivalului. Despre Francois-Xavier Poizat, legendara Martha Argerich spunea că “este un pianist de o remarcabilă virtuozitate şi cu un lirism profund”. Pe scena din Sibiu, pianistul va interpreta lucrări de Ravel, Beethoven şi Chopin.

×