x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Nichita vorbea in versuri la filmarea unui prieten muntenegrean: ”Eu zic ca Muntenegru e negru din motive de plete si de…”

Nichita vorbea in versuri la filmarea unui prieten muntenegrean: ”Eu zic ca Muntenegru e negru din motive de plete si de…”

de Cristinel C. Popa    |    14 Dec 2015   •   10:34
Nichita vorbea in versuri la filmarea unui prieten muntenegrean: ”Eu zic ca Muntenegru e negru din motive de plete si de…”
Sursa foto: Foto: Alfredo Padron, Venezuela

Inedit. Pe 13 decembrie s-au implinit 32 de ani de cand poetul Nichita Stanescu s-a stins. Multi dintre romani si-au amintit cu nostalgie si dragoste despre poet, insa nu numai ei, ci si prieteni de-ai sai de peste hotare. Stanescu a vizitat si i-a iubit mult pe amicii sai din tarile fostei Iugolavii, unde a fost cu mai multe ocazii participand la festivaluri de poezie; dupa cum se stie, a primit si valorosul Premiu Herder pentru poezie.

De asemenea, tinerii din Iugoslavia sau alte tari comuniste prietene soseau pentru a studia la Bucuresti. Cu o astfel de ocazie, Nichita a acceptat o scurta filmare, la care a participat si Alfredo Padron, din Caracas (Venezuela), care i-a facut mai multe fotografii, instantanee extraordinare, de o mare valoare, necunoscute de publicul din Romania.

“Am avut onoarea sa fac un film despre marele poet roman Nichita Stanescu, in calitate de operator, ca lucrare de diploma pentru a absolvi IATC (actualul UNATC) din Bucuresti. Marele noroc il datorez prietenului meu Branislav Guzina care m-a ales dintre toti colegii mei ca operator al acestui film, mi-a dat prilejul de nepretuit de a fi in preajma acestui mare creator de poezie si sa-l ascult cu atentie. Cand ne-am vazut pentru prima data in curtea studioului din calea Rahovei mi-a spus: <>, a explicat Alfedro Padron.


Alfredo Padron, din Caracas (Venezuela)

El, impreuna cu muntenegreanul Branislav Guzina si-au mai amintit, acum, pe 13 decembrie 2015, de felul de a fi a lui Nichita, cine se mai afla la acel eveniment imortalizat pe pelicula si ce s-a mai intamplat atunci si dupa aceea.

“Patrel Berceanu, poet care era cu noi, a murit de mult, ca si colegul si prietenul Ovidiu Bose Pastina”. In imagini apare alaturi de sotia lui Nichita, Dora, si sora ei, Mirela. “Mirela e casatorita cu un foarte bun poet roman”.


Dora, soţia lui Nichtia / Foto: Alfredo Padron, Venezuela

Branislav Guzina isi aminteste ca Nichita vorbea in versuri. Pe langa strofele ce izvorau pe loc din sufletul sau cald, el a spus: “Eu zic ca Muntenegru e negru din motive din motive de plete si de…”, isi aminteste Alfredo Padron.

Guzina spune ca Nichita chiar i-a scris muntenegreanului aceste cuvinte. “Pentru mine aceste vremuri si experiente sunt de neuitat. Iti multumesc tare mult ca m-ai ales pentru a participa la acest film minunat.”, se adreseaza Alfredo Padron lui Branislav Guzina.


Mirela, sora Dorei (soţia lui Nichtia) / Foto: Alfredo Padron, Venezuela

Pentru ca a fost la studii in tara noastra, Alfredo cunoaste foarte bine limba romana, inclusiv complicatele reguli ale gramaticii, despre care spune ca e grea.  

Ioan Mihai Cochinescu: “recunostinta pentru autorul imaginilor”

Valorosul scriitor roman Ioan Mihai Cochinescu, povesteste cum a dat de frumoasele fotografii cu poetul roman. “Un prieten excepţional, Alfredo Padro, din Caracas, (Venezuela), mi-a facut azi o bucurie imensa, adica tocmai in ziua comemorarii poetului Nichita Stanescu. Afland ca are fotografii cu Nichita facute cu prilejul unei filmari de demult, l-am rugat sa le scaneze si sa mi le trimita, pentru ca apoi sa le postez eu insumi, spre bucuria tuturor prietenilor poetului nostru drag. Sunt convins ca unele dintre fotografii vor fi preluate si de catre massmedia, cu-atat mai mult cu cat in acest moment nu exista pretentii pecuniare din partea autorului, privind publicarea lor. Totusi, rog cu insistenta ca in cazul in care se vor face distribuiri si preluari ale imaginilor, sa se specifice, cu onestitate si recunostinta, numele celui care detine copyright-ul fotografiilor, specificat mai jos. Insa, mai presus de toate, sa ne bucuram de acest “dar” de Mos Craciun, venit tocmai din Venezuela. Multumim, Alfredo!”, a spus Ioan Mihai Cochinescu.



×
Subiecte în articol: nichita stanescu muntenegru