x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Despre Cehov cum nu am mai văzut

Despre Cehov cum nu am mai văzut

de Maria Sârbu    |    30 Oct 2014   •   20:09
Despre Cehov cum nu am mai văzut
În FNT au fost programate două spectacole vizuale a doi mari creatori ai lumii
Clipe splendide pentru spectatorii care au văzut în FNT “Donka – o scrisoare către Cehov”, creaţie scenică a unui artist cu totul special, Daniele Finzi Pasca. Acest regizor, dramaturg, coregraf, clovn spune despre sine că este un colecţionar de clipe, de mici detalii, de amănunte, iar teatrul pe care îl face este unul al imaginilor ce se suprapun şi despre care nu se poate întotdeauna vorbi ca fiind în linie dreaptă. “Este o stare continuă de aluzie, şi de a pretinde că anumite lucruri s-au întâmplat într-adevăr”, spunea cel care a realizat acest spectacol. L-a făcut pe baza a ceea ce îi place lui, iar lui îi place ceea ce e frumos, dar îi plac şi tăcerile, şi momentele suspendate...

Scene superbe cu oameni şi obiecte suspendate extrem de frumoase şi extrem de fragile: fie că se sparg, fie că se topesc. Actorii sunt excepţionali în tot ce fac. Te amuză, dar te pun totodată pe gânduri.

Daniele Finzi Pasca a costruit o lume populată cu “invenţii” cehoviene, vorbind pe marginea operelor lui. Aşa, ca nişte, însemnări pe marginea filei de carte.

Frumos cântă, frumos joacă artiştii. Totul e frumos şi profund în acest spectacol, o producţie a Companiei Finzi Pasca din Elveţia şi a Festivalului Internaţional de Teatru Cehov - coproducător Théâtre Vidy din Lausanne. Iar finalul e splendid: clinchetul de clopoţel (în limba rusă donka înseamnă clopoţelul fixat pe undiţă şi care sună atunci când peştelele muşcă) sună straniu, ca o nelinişte. Iar mişcările acrobaţilor cu undiţele în mână pe o lumină stranie şi fascinantă totodată de duc la gândul că scriitorii sunt şi pescari.

FNT se va închide duminică. În ultima zi va fi încă un spectacol vizual care marchează această ediţie: recenta producţie a Teatrului Naţional “Marin Sorescu” din Craiova – “Rinocerii” de Eugène Ionesco, regia Robert Wilson. Reprezentaţia din festival se va juca la sediu, dar va fi transmisă în direct la Grand Cinema din Băneasa Shoping City, sala Epika, de la ora 19:00, durata – 1h 30 min fără pauză. Este un spectacol 100% marca Bob Wilson, cu actori craioveni.

×