x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Premiile Comediei Româneşti merg la... Teatrul Naţional Bucureşti

Premiile Comediei Româneşti merg la... Teatrul Naţional Bucureşti

de Maria Sârbu    |    23 Iun 2013   •   20:22
 Premiile Comediei Româneşti merg la... Teatrul Naţional Bucureşti
Sursa foto: Adi Bulboacă

Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Comediei Româneşti (festCO) şi-a desemnat duminică câştigătorii. În concurs au fost 13 spectacole selecţionate de criticul Ion Parhon. Din juriul festCO 2013 au făcut parte regizoarea Sanda Manu, scenografa Lia Manţoc şi criticul Marina Constantinescu.

Marele Premiu al juriului l-au obţinut doi actori fenomenali, Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc, prezenţi în festival cu montarea Teatrului Naţional Bucureşti “Conul Leonida faţă cu reacţiunea” de I.L. Caragiale, în regia lui Silviu Purcărete. Acestei montări i s-a acordat Premiul pentru spectacol, iar Silviu Purcărete a obţinut Premiul pentru regie. Rolul Zaharia Trahanache din producţia TNB, “Scrisoarea” după Caragiale, în regia lui Horaţiu Mălăele, i-a adus lui Virgil Ogăşanu Premiul pentru cel mai bun actor. Tot la TNB a ajuns Premiul pentru cea mai bună actriţă: Tania Popa în “Fata din Curcubeu”, text şi regia Lia Bugnar. Şi Premiul pentru scenografie a ajuns la doi creatori care au lucrat la TNB: Helmuth Stürmer pentru decorul  spectacolului “Două loturi” de Caragiale, regia Alexandru Dabija, şi Corina Grămoşteanu pentru costumele spectacolului “D’ale noastre”, regia şi coregrafia Gigi Căciuleanu.
Câştigătorul Premiului pentru Comedie este Alexandru Bogdan.

Festivalul Comediei Româneşti a acordat în acest an două Premii de Excelenţă, regizorilor Sanda Manu şi Valeriu Moisescu.
La închiderea festCO 2013, au fost anunţaţi şi câştigătorii Concursului de Comedie Românească, ediţia a VII-a, din juriul căruia au făcut parte Adrian Lustig, Gabriela Dumitru şi Vlad Cristache: locul I - “Visul domnului Mio” de Georgiana Capuerde; locul II - “Infractorii” de Ana-Maria Bamberger şi locul III - “Ultimul dans al libelulei” de Cornel Mihai Ungureanu.

La Gala de închidere a festCO a fost invitat actorul britanic Jeremy Stockwell, cunoscut în lume pentru momentele sale interactive cu publicul la diverse evenimente teatrale.

Duminică, ultima zi a festivalului, George Mihăiţă, cel care a stat în fotoliul de primar al Oraşului Comediei Româneşti pe perioada festCO 2013 şi-a încheiat mandatul. Se vorbea pe la colţuri că la următoarea ediţie tot Mihăiţă va ieşi primar. Iar simpatizanţilor, care vor dori să-l voteze şi în 2014, li s-a recomandat să urmărească activităţile lui George Mihăiţă aflat în singura funcţie pe care o deţine de mai mulţi ani, cea de director al Teatrului de Comedie.

×
Subiecte în articol: teatrul de comedie george mihaita