x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru “Zbang...”, după “Mamma mia”, din România în Polonia

“Zbang...”, după “Mamma mia”, din România în Polonia

de Maria Sârbu    |    20 Aug 2014   •   19:57
“Zbang...”, după “Mamma mia”, din România în Polonia
Sursa foto: TNRS

Un spectacol cu tineri, pentru tineri şi apreciat, desigur, de tineri, creat la Sibiu, “Zbang – A Musical Abba Fantasy”, va fi prezentat la 23 august în oraşul polonez Jelcz-Laskowice, în cadrul Melodrama – European School Theatre Festival (21-24 august). Acest musical este o producţie a Departamentului de Artă Teatrală a Universităţii “Lucian Blaga” realizată în colaborare cu Teatrul Naţional “Radu Stanca”. Regia o semnează Şerban Puiu, care a fost invitat să susţină, la festival, un atelier de teatru, la 24 august, propunând ca pe o temă de discuţie “conştientizarea şi controlul dinamicii trupului prin impuls mental”. Creatorul spune că mişcarea se interiorizează prin concentrarea pe un proiect imaginar şi gândul se exteriorizează prin expresie corporală, iar “realizarea unităţii funcţionale minte-corp este primul pas în arta actorului”.

“Zbang – A Musical Abba Fantasy” al sibienilor este o adaptare originală a celebrului musical “Mamma mia”. Regizorul montării şi-a dorit o atmosferă de Broadway, dându-i publicului, în special celui tânăr, “o perspectivă a culturii pop şi flower power a anilor ’70”. Sunt momente de musical din show-ul original, care se completează cu “momente noi având ca bază muzicală alte melodii celebre ale epocii, asimilate scenariului original”, potrivit Teatrului “Radu Stanca”. Actorii cântă live.

Din echipa spectacolului mai fac parte scenograful Mihai Păcurar, care a gândit un decor doar din proiecţii, coregrafa Adriana Bârză, managerul de proiect Luminiţa Puiuleţ ş.a. Scenariul original aparţine lui Catherine Johnston. Traducerea cântecelor e semnată de Maria Soilică, iar coordonarea traducerii textului de Anca Tomuş. Distribuţia îi reuneşte pe interpreţii Maria Soilică, Alexandra Şerban, Alexandru Dobriţa, Cristi Timbuş, Anton Balint, Vlad Bacalu, Cristina Blaga, Rada Constantinov, Iulia Popa şi Tudor Răileanu.

Creat în primăvara acestui an, spectacolul “Zbang – A Musical Abba Fantasy” a avut doar trei reprezentaţii: două la sfârşitul lunii mai şi o a treia – în iunie, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Odată cu începerea noii stagiuni, această montare va fi, probabil, reluată, dat fiind succesul de public la cele trei reprezentaţii.

Festivalul de la Jelcz-Laskowice e la a VII-a ediţie. Sunt invitate atât companii de teatru, cât şi şcoli de teatru din mai multe ţări europene, Melodrama – European School Theatre Festival fiind deschis, mai nou, şi universităţilor de muzică.

×