x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Loredana Groza Legaţi spiritual

Legaţi spiritual

de Roxana Vintila    |    28 Iul 2008   •   00:00

Florin Călinescu a cunoscut-o pe Loredana Groza la începutul anilor ’90, pe vremea cînd acesta era regizorul multor emisiuni de la TVR.

Florin Călinescu a cunoscut-o pe Loredana Groza la începutul anilor ’90, pe vremea cînd acesta era regizorul multor emisiuni de la TVR.

 
Prietenia dintre ei a început cu o frumoasă colaborare profesională. După mulţi ani, Florin Călinescu i-a devenit interpretei naş de cununie.


MOMENTE FRUMOASE. "Dintre toate amintirile, pe locul întîi rămîne în sufletul meu faptul că ne-am legat spiritual. Loredana s-a măritat cu Andrei Boncea, i-am dus la biserică, le-am botezat copilul... Este o relaţie specială. De la frînturi de conversaţii pînă la mîncat, de la armonie şi veselie pînă la momentele de cumpănă, prin care poate trece oricine. Toate se adună precum o poveste fără sfîrşit. Ca naş, întotdeauna vrei să îi ajuţi cu un sfat bun. Sîntem într-o relaţie de prietenie şi ne bucurăm de momentele frumoase ale vieţii, şi în cele mai încordate ne sfătuim."

 

DE LA 14 ANI. Pentru Florin Călinescu, Loredana rămîne un talent desăvîrşit şi o profesionistă. "Vorbim de o energie şi de o creativitate continuă, care a început de la 14 ani. Ca om, Loredana este sinceră cu ea, cu cei din jurul ei, cu familia pe care o are, cu prietenii şi colaboratorii... cu toată lumea."

 
CREAŢIE MUZICALĂ. Cum-necum, Loredana este mereu în top. Reuşeşte să fie mereu înaintea vremii atît ca stil muzical, cît şi ca stil vestimentar. Fără a-şi pierde din originalitate şi propria personalitate. Cum? De ce? Ne răspunde Florin Călinescu: "Loredana este foarte atentă la tot ce se întîmplă pe lume în ceea ce priveşte domeniul acesta. Călătoreşte destul de mult, are prieteni, cunoştinţe. Este foarte atentă la tot ce se cere astăzi, dar şi la ce se va cere mîine. Niciodată nu face concesii foarte mari. Dacă se cere şi se cîştigă mult din manele, nu o văd ducîndu-se acolo."

 
STIL UNIC. De-a lungul carierei sale, Loredana a combinat elemente lăutăreşti cu elemente folclorice, cu house, cu hip-hop, cu rap, dar întotdeauna a căutat să-şi menţină personalitatea şi creaţia muzicală la un anumit nivel. "Ca orice cîntăreţ din România, probabil că se mai duce la nunţi sau la alte evenimente, dar tot programul ei îl susţine şi acolo. Ea este invitată la diverse evenimente pentru programul ei, propriu, nu pentru a cînta cover-uri clasice ţigăneşti sau maneleşti."

 
ARTISTĂ ŞI MAMĂ. Cum a reuşit Loredana să aibă o evoluţie liniară în ceea ce priveşte cariera sa? Este şi cîntăreaţă, şi actriţă, şi mai ales... mamă. Dar atunci cînd o revedem e tot Lori. "Revii după o lună, un an sau zece pentru că mai ai şi viaţă personală, mai faci şi un copil. Pentru o artistă care devine mamă, responsabilitatea este implicit mai mare decît a tatălui", spune Florin Călinescu. "Acesta din urmă poate să cînte şi în ziua naşterii copilului, chiar şi la prima baie. O femeie artist care îşi doreşte să devină mamă, să-şi întemeieze o familie are mai multe lucruri natural de făcut. Cînd revii pe piaţă cu un nou cîntec sau cu un nou album important este să fie cel puţin la nivelul la care ai lăsat publicul în aşteptare. Şi asta se întîmplă tot timpul cu Loredana. Ea surprinde mereu, şi din punctul meu de vedere surpriza este mai importantă decît continuitatea."


MADONNA? Multe voci spun că Loredana este Madonna României. Pentru Florin Călinescu, interpreta este Loredana României cu nişte extensii peste hotare, mărturisind că este foarte bine să fie aşa: "Nu poate fi comparată cu Madonna, nici nu este sănătos. Nu ai cum să faci în România ceea ce face Madonna. Cu siguranţă, Loredana ar putea să susţină un program ca al Madonnei. Poate că Loredana e mai talentată decît Madonna. Cel puţin din punct de vedere tehnic, vocea lui Lori e mai bună ca a Madonnei. Madonna nu mă impresionează ca interpretă, neavînd calităţile lui Celine Dion, Whitney Houston sau Mariah Carrey. Pe Madonna dacă o asculţi cu căştile la urechi şi nu ştii că e ea şi alături sînt piesele lui Celine Dion, Whitney Houston, Mariah Carrey şi ale Loredanei s-ar putea să o remarci mai repede pe Loredana decît pe Madonna ca ambitus, ca voce şi timbru, claritate, sonoritate. Din păcate, Loredana nu poate face ceea ce face Madonna ca sistem şi ca industrie".

Sentimentul pe care îl creează Loredana privind-o  la televizor este acela că se aseamănă cu "argintul viu". Este altfel în realitate? "Este o persoană pozitivă şi plină de energie, nu este diferită cu mult în viaţa particulară", este de părere Florin Călinescu. Este foarte activă şi acasă, şi cu prietenii, şi peste tot. Nu face un efort să apară altfel. Nu e o mare diferenţă între cele două persoane, cea publică şi cea particulară."

×