x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Film uitat

de Dana Cobuz    |    16 Iun 2008   •   00:00

Portretul Mariei Tănase realizat pe peliculă de regizorul Laurenţiu Damian a fost conside­rat de tovarăşi “decrepit”.

Portretul Mariei Tănase realizat pe peliculă de regizorul Laurenţiu Damian a fost conside­rat de tovarăşi “decrepit”.


O incursiune în lumea supravie­ţuitorilor apropiaţi Mariei Tănase, un portret creionat din memoria colectivă. Asta s-a dorit şi a fost filmul “Maria Tănase”, realizat de regizorul Laurenţiu Damian în 1986, la Studioul Alexandru Sahia. “Imaginea Mariei era proiectată prin mărturiile celor care au cunoscut-o îndeaproape. Printre ei, Gică Petrescu, actriţa Aurora Şotropa, compozitorul Henry Mălineanu, sora Aurelia Tănase, «rivala» Ioana Radu, şoferul personal al Mariei. Erau oameni din medii şi cu preocupări diverse. Fiecare intervievat mă trimitea la un altul care mi-ar putea povesti. A rezultat un documentar de 46 de minute”, îşi aminteşte regizorul.


CENZURA.
Cum a pornit ideea? De la un plan tematic la Sahia, alimentat de lipsa mărturiilor video despre marea cîntăreaţă. Doar patru înregistrări existau în arhivă: două concerte, cîn­tecul “La Moşi” şi în­mormîntarea. “Sentimentul era de o lume care dispare, de o lume abandonată, la fel ca Maria”, povesteşte Damian. Prin filmul lui ar fi vrut să o salveze pe artistă de la uitarea totală. Dar... nu a avut “norocul” de a fi aprobat pentru proiecţia în cinematografe. “A fost vizionat de peste 50 de ori în şase luni. De fiecare dată mi s-a spus că e interesant, dar tot re­fuzat a fost. Aslep, proiec­ţionistul de la Sahia, nici nu mai putea lipi pelicula cu bandă adezivă de cîte ori fu­sese tăiat şi derulat”.


PEDEAPSA.
“Vreţi să auziţi cum a sunat motivaţia oficială de refuz? «Filmul aduce un mare deserviciu privighetorii cîntecului ro­mânesc, prezentînd o ima­gine decrepită a acesteia. Este un film sumbru, cu oameni bătrîni şi bolnavi care vor­besc despre Maria Tă­nase, în loc să prezinte lanuri de grîu şi cîmpuri înverzite deasupra cărora să cînte privighetorile.» Semna tov. Dulea”, rememorează Lau­ren­ţiu Damian. Pentru în­drăz­neala sa, regizorul de la Sahia a fost retrogradat şase luni, oferindu-i-se un post de electrician.


“Am fost nevoit să încropesc din resturi un film de opt minute, «Scrisoa­rea Mariei Tănase», care s-a bucurat de mare succes la Festivalul de Film de la Costineşti. Filmul original, re­fu­zat de 50 de ori de cenzură, a putut fi văzut la cinema abia după ’90”
Laurenţiu Damian, regizor

×