x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Adevărata revoluție (și reformă) face statul mic

Adevărata revoluție (și reformă) face statul mic

de Ionuț Bălan    |    13 Noi 2017   •   08:10
Adevărata revoluție (și reformă) face statul mic

În plină perioadă „revoluționa­ră” trebuie să atrag atenţia că problemele nu se pot rezolva pe seama creșterii salariilor din zona non-tradable, a administra­ție publice locale, care suferă la nivelul sporurilor de productivi­tate.

Lefurile e necesar să se măreas­că, dar după descentralizarea activităților, pe baza câștigurilor de eficiență și a capacitării cu instrumente de piață a lichidității, a venitului disponibil generat.

Deci soluția nu-i să crească remunerațiile în paralel cu mărirea taxelor și a deficitelor, care înseamnă pierdere, ci concomitent cu scăderea pove­rii fiscale, excedent bugetar și întărirea rolului piețelor.

Pornind de la relația exporturi + economisire + taxe = impor­turi + investiții + cheltuieli publice, când nu există echilibrul firesc între export şi import, trebuie fie să micșorezi cheltuielile bugetare, fie să crești alte elemente, precum economisirea sau taxele.

Da, însă o populație supraînda­torată n-are cum să facă economii, iar impozitarea ar înghesui-o mai mult.

Sigur că poți să atragi mai multe fonduri europene, dar există riscul ca ele să nu fie bine canalizate. De aceea, ajungem la ultimul factor al relației, investiți­ile, pe care dacă-l asociem cu celălalt element viabil, reducerea cheltuielilor publice, ne dă că avem nevoie de un stat mai mic.

Cu mai puțin stat în economie se creează un mediu de busi­ness propice să atragă investiții străine directe și se dezvoltă piețe ce absorb venitul disponi­bil al populației și formarea brută de capital a companiilor.

Dar pentru a veni investițiile sunt necesare modificări legis­lative în planul taxării și instituțio­nale în zona piețelor. Asta implică inclusiv reformarea procesului de vot, pentru a fi evitat ulterior traficul informal de decizii, numit popular corupție.

După care, cu o clasă politică educată și cu expertiză, vom avea un sistem legislativ ce va permite formatarea mediului de afaceri în așa fel, încât să se obți­nă relaxare fiscală în acelaşi timp cu micșorarea statului.

×