x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ambasador sau propagandist?

Ambasador sau propagandist?

de Serban Cionoff    |    27 Aug 2018   •   17:28

După cum era de așteptat, scrisoarea pe care Rudolf Giuliani, avocatul președintelui Donald Trump, a transmis-o președintelui Klaus Iohannis a avut și, cu siguranță, va mai avea un puternic ecou,în special în mediul politic, juridic și diplomatic. ,,Semn că și în străinătate oamenii s-au trezit din narcoticele pe care le-au administrat unii ca Monica Macovei și alții’’ comentează Adrian Năstase scrisoarea, considerând că acest mesaj are ,,o semnificație deosebită’’ în sensul că arată ,,o modificare de abordare, inclusiv în SUA, în legătură cu un anumit mod de funcționare a justiției’’. La rândul său, Titus Corlățean, fost ministru al justiției ca și al afacerilor externe, face o observație foarte sugestivă:,,Având în vedere că Rudolf Giuliani e avocat și consilier al președintelui Trump cine știe să citească citește până la capăt’’.Ceea ce, în limbajul nostru, al profanilor, înseamnă că este foarte posibil ca liderul de la Casa Albă să nu fie chiar atât de străin de demersul lui Rudolf Giuliani. Așa încât acest demers trebuie înțeles ca un foarte clar semnal al unei schimbări radicale de percepție și de evaluare a sistemului de justiție din Țara Mioriței.

Firește, există și alte maniere de abordare a scrisorii lui Rudolf Giuliani, cum ar fi cele venite din tabăra susținătorilor Laurei Kovesi și tele-justiției cu dedicație politică. Până aici, nimic de mirare! De mirare sunt,însă, declarațiile ambasadorului George Maior, aflat la post în Statele Unite, referitoare la acest incendiar document. Citez:,, Este (scrisoarea lui Rudolf Giuliani n.n.) expresia unui lobby inițiat de anumite forțe interesate să apere persoane de la noi care au avut probleme cu justiția’’. ,,Asta v-o spun clar’’vrea să pună punct subiectului domnul George Maior. Numai că ,,ghinion!’’ vorba clasicului, mai suntem și unii care mai știu ce este îndoiala cartesiană și vor să după discuția mai departe.

Așadar, ,,Lobby inițiat de anumite forțe ’’- este sentința definitivă și irevocabilă pe care o transmite ambasadorul României la Washington. Ambasador care a ținut,neapărat, să ne mai transmită și că, pe patul de moarte fiind,fostul senator John Mc Cain i-a mărturisit că ,,apreciază în mod deosebit felul în care anumite instituții ,inclusiv cea condusă de doamna Kovesi, și-au făcut datoria’’. Dar, vorba spotului publicitar cu mare audiență, asta nu e totul! Fiindcă, profitând de ocazie, domnul ambasador îl gratulează pe avocatul Rudolf Giuliani cu un set de complimente eminamente diplomatice:,,Un personaj spumos și extrem de combativ în discuțiile din SUA’’. După care,tot domnul George Maior, adaugă cu nedisimulată maliție că ,,nu știe dacă(Rudolf Giuliani n.n.)mai e avocatul lui Donald Trump’’. Ironie foarte îndoielnică, mai degrabă insinuare, pe cât de nepoliticoasă pe atât de veninoasă, la care nu ne-am fi așteptat de la o persoană cu știința de carte și cu expertiza diplomatică a ambasadorului George Maior.

Mai departe, ținând seama de faptul că în atât de riguroasa analiză pe care o face Rudolf Giuliani, transmisă președintelui României, ca și premierului și președinților celor două camere ale Legislativului, George Maior este nominalizat ca unul dintre semnatarii protocoalelor profund incorecte și abuzive, ar mai fi de menționat faptul că domnia sa nu a găsit un alt contra-argument decât arătarea cu degetul către niște anumite ,,forțe interesate’’. Procedeu care seamănă, rușinos de mult, cu practica politicianistă a discreditării preopinentului prin clișee-stigmat și, prin aceasta, spune multe lucruri despre cei pentru care face lobby domnul George Maior însuși!.

Dar nu onoarea nereperată a domnului George Maior este motivul pentru care scriu aceste rânduri, ci o anumită problemă, mult mai importantă. Și anume calitatea în care domnia sa face aceste declarații, cea de ambasador al României la Washington. De unde derivă și câteva imperios necesare întrebări: 1) a avut ambasadorul George Maior mandat din partea Ministerului Afacerilor Externe sau a președintelui României să facă aceste declarații?; 2) Ale cui evaluări le transmite ambasadorul George Maior în declarațiile sale care abundă clișeele de rutină ale unor propagandiști de casă ai Laurei Kovesi și ale comilitanților săi?; 3) Domnul ambasador George Maior se află la post, în Statele Unite, în slujba Interesului Național- care transcende orice interese personale sau partizane - sau în folosul unor anume cercuri de interese, mai mult sau mai puțin devoalate,deocamdată?

Sunt ,acestea, întrebări de neevitat atâta vreme cât aceste declarații, absolut incompatibile cu normele și uzanțele diplomatice, au fost făcute și difuzate- revoltătoare coincidență!- astăzi, când s-au deschis lucrările ediției 2018 a Reuniunii Anuale a Diplomației Românești:,,Diplomația- un pilon al României centenare’’.

Mărturisesc, atunci când am început să scriu însemnările de față, mă încerca bănuiala că deschid o discuție de care nu este nevoie, dacă nu chiar că lansez o falsă temă. Numai că, între timp, pe canalul Antena 3, inimoasa jurnalistă Ana Maria Roman și invitații săi au abordat, concis și sever, subiectul, pe care mă bucur să îl văd reluat și aprofundat , tot aici, la Antena 3 .

Cât privește comunicatul de presă difuzat, astăzi după amiază, de către Ministerul Afacerilor Externe referitor la poziția instituției față de declarațiile și atitudinea ambasadorului George Maior, înclin să cred că acesta este doar un prim pas în analiza cazului și că, după discuția care va avea loc la nivelul centralei ministerului, se va lua o decizie finală în deplină concordanță cu gravitatea și implicațiile situației create.

×