x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale ANAF se crede Dumnezeu

ANAF se crede Dumnezeu

de Ionuț Bălan    |    15 Apr 2015   •   13:00

Numerarul a fost alungat din sistemul bancar de popriri, executări silite şi descinderi, până a ajuns la 16% din totalul masei băneşti. Dar Fiscul nu-şi asumă răspunderea pentru eroare şi vrea să readucă banii în bănci tot miliţieneşte, prin limitarea plăţilor cash la companii şi populaţie. Fără a uita însă să facă excepţie de la această regulă pentru “plata în numerar a impozitelor, taxelor, contribuţiilor, amenzilor”.

Aşadar ANAF se crede Dumnezeu şi continuă să fie locul unde se poate merge cu sacoşa de bani, deoarece lipsesc POS-urile şi joacă în afara regulilor impuse muritorilor de rând. Adică, toate cheltuielile românilor se pot face plan de rate la POS-urile de la magazine şi de la furnizorii de utilităţi, mai puţin cele impuse de autoritatea supranaturală fiscală.

Iar acesta nu este singurul exemplu care arată atitudinea discreţionară a organului fiscal. Banca centrală i-a sfătuit pe debitori să ia credite în lei, moneda în care îşi încasează salariile. Sigur că această sugestie e valabilă şi pentru stat din moment ce are tot venituri în monedă naţională, strânse de la contribuabilii săi. Numai că el, care are impresia că e mai presus de orice, se împrumută în dolari, fără ca măcar să se apere de riscul de curs valutar cu instrumente specializate. Nicio problemă însă, urmează ca hedgingul să se facă din impozite, direct din buzunarul românului.

×