x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale BOR, la răscruce de timpuri

BOR, la răscruce de timpuri

de Sabina Iosub    |    17 Iul 2017   •   08:39
BOR, la răscruce de timpuri

Patriarhul Daniel numai prea fericit nu e în zilele acestea. Din înaltul Dealului Patriarhiei a sesizat că aventurile episcopului de Huși nu sunt doar un scandalos subiect de presă ci și o piatră de moară care, o dată scăpată, poate tulbura serios viitorul bisericii. Din nefericire, ce pare evident din Palatul Patriarhal nu se pricepe la Iași. Spun asta pentru că îți trebuie tupeu nu glumă să transmiți un comunicat precum cel al Mitropoliei Iașilor, în care, pe scurt, enoriașii sunt îndemnați să se roage, nu să întrebe. Tupeu nu doar pentru că lumea a văzut niște imagini explicite cu un înalt prelat terfelind la grămadă norme bisericești și reguli laice, ci și pentru că, pentru prima data, capii cei mari ai BOR, n-au mai apelat la eterna lor strategie de apărare, negarea evidenței.
Dacă BOR era partid, diferența asta neașteptată în comunicare, se traducea în titluri bombastice și analize care sugerau o ruptură. BOR nu e partid, dar fisura există! 
Mitropolia Moldovei nu e orșicine în lumea bisericii. Are cei mai mulți enorași, iar mitropolitul împărățește peste o zonă aproape în exclusivitate ordodoxă. Daniel vine de acolo, iar laboratorul unde s-a pus la cale buna rânduiala administrativă și puterea economică de astazi a BOR l-a deschis el la Iași. În lumea închisă a bisericii nu e niciun secret că Teofan nu a fost favoritul lui ca urmaș la Mitropolie. La fel, nu e un secret că Daniel aparține ecumeniștilor, iar Teofan, deși mai tânăr, tradiționaliștilor. Nici nu e de mirare, din moment ce Patriahul și-a făcut studiile în zona germanică a Europei, iar Teofan în Franța cea mult iubitoare de ortodoxism slav.  
Citiți și-n cheia asta bătălia din jurul mizeriilor episcopului de Huși. Luptele se poartă la un nivel subtil, în care aluziile sunt mai importante decât vorbele, însă intensitatea e a unui război nuclear. Nu vă așteptați la balacăreli publice și nici la rezultate imediate. Vom ghici cândva învingătorul. Când? Poate atunci vom avea răspunsul la 3 mari întrebari: BOR în ansamblul său ori doar înalți prelați sprijină Coaliția pentru familie, se impozitează sau nu veniturile bisericii, vine sau nu Papa în România…
Un lucru ar fi bine să nu uite capii naţionali, dar şi locali ai BOR. Biserica are dușmanii ei însă nu ei l-au împins în păcat pe episcop. Asta nu înseamnă că nu se vor folosi de faptul că BOR nu știe să se adapteze vremurilor fără să-și piardă identitatea.

×
Subiecte în articol: patriarhul daniel