x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ce români vrem să importăm

Ce români vrem să importăm

de Ionuț Bălan    |    01 Aug 2018   •   07:30
Ce români vrem să importăm

Dă bine când agiți stindardul diaspora, dar întrebarea este cum ne e prezentată aceasta? Oare este vorba de culegătorii din Spania și Italia utilizați cu bună știință ca masă de manevră? Iar despre tot ceea ce e elită în afară nu prea se pomenește, deoarece nu-i manipulabilă? Aceea nu este diaspora?! În fine, când discutăm de revenirea românilor din străinătate e bine să ne referim la întoarcerea celor plecați la studii.

Și vânturarea populismului nu rezolvă problema de productivitate și competitivitate, cea mai stringentă cu care ne confruntăm. Exporturile României au o valoare adăugată redusă, importurile - una mare. E necesar să producem mărfuri măcar cu o valoare adăugată medie, și pentru asta e nevoie să atragem muncitori străini care să ne învețe să le fabricăm. După care, când românii se vor pricepe să facă ceea ce iau acum din import, străinii pot să se întoarcă la ei în țară dacă doresc.

E adevărat că sunt mulți români care lucrează în afara țării. Totuși ei muncesc în agricultură și generează o valoare adăugată scăzută. Noi am avea nevoie - în schimbul țăranilor români - de niște muncitori spanioli și italieni care să lucreze în domeniile deficitare.

Și, paradoxal, cu import de forță de muncă, șomajul scade, iar bugetul și sistemul de pensii câștigă, deoarece Românie e subcapacitată.

Dar pentru ca cele spuse să fie puse și în practică e necesar ca proprietatea să nu mai fie taxată, pentru că în felul acesta îi încurajezi pe străini să vină aici - atât pe investitori, cât și pe lucrători - și să achiziționeze inclusiv active imobiliare. Iar un mediu stimulativ, generează “trafic”. Locul străinilor care pleacă e luat imediat de alții.

România s-a străduit să atragă fonduri europene. Însă politicienii vor ca acestea să ajungă la oamenii lor, care au o pricepere limitată, în loc să accepte să importe muncitori străini, care să-i învețe pe români să inoveze. Iar asta nici măcar nu-i o idee nouă. A pus-o în practică Carol I.

 

×
Subiecte în articol: romani diaspora