x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Centralele termice ale UE care ne dau fiori reci!

Centralele termice ale UE care ne dau fiori reci!

de Serban Cionoff    |    25 Aug 2015   •   17:00

Am râs noi cât am râs de Traian Băsescu atunci când a spus că “iarna nu-i ca vara” dar uite că tot la vorba lui am ajuns! Dovadă că, mai zilele trecute, dinspre Uniunea Europeană, ne-a venit vestea că o directivă ne va oblige şi pe noi, românii- cetăţeni ai unui stat membru cu drepturi şi îndatoriri egale ale marii comunităţii- să ne schimbăm centralele de apartament mai vechi de zece ani, cu unele foarte noi, dar şi cu 50% mai scumpe decât ălea vechi pe care musai să le înlocuiască.

Nu pot şi nici nu am de ce să tăgăduiesc bunele intenţii ale celor care au gândit şi au edictat directivea, dar, pe de altă parte, nu pot să mă fac a nu avea habar de faptul că, pentru noi, românii,o asemenea măsură poate avea un efect exact contrariu celui pentru care au fost construite şi sunt puse în funcţiune centralele termice mai vechi sau mai noi.Adică ne va îngheţa- şi la propriu şi la figurat!

Mă refer la faptul că o asemenea central termică –zisă:”cu condensare”- poate să coste chiar şi până la 7000 de lei. Sumă care, desigur, pentru românul cu un venituri nici prea -prea nici foarte-foarte, ar reprezenta cam cât poate el să agonisească în vreo 10 ani. M-am referit, desigur, la românul care are un serviciu şi nu la pensionarul (şi el de nivel mediu) despre care nici măcar nu mă mai încumet să mă gândesc în câţi ani-lumină o să poată avea atâta bănet.

Pe de altă parte, iarăşi nu pot să nu mă întreb şi ce vor face cam foarte multe familii de români care nu au de unde să achite aceste costuri ale unei centrale termice aşa cum scrie la carte? Pardon, la directiva UE… Rămân să degere de frig în apartamente sau se încălzesc la aragaz, ca pe vremea lui răposatu*?

Deocamdată, ştirea cu pricina nu a intrat încă în sfera de interes a marelui public, fiind noi mai preocupaţi de ultimele zile de vacanţă sau de pregătirile pentru noul an şcolar. Dar mă întreb: oare, după ce respectiva directivă va deveni literă de lege, cum o să procedeze “biet roman, săracul”?

Cum spuneam, deocamdată, e doar o simplă ştire, dar poate că nu ar strica să avem şi un punct de vedere oficial în ceea ce priveşte subiectul ăsta atât de fierbinte că ne dă, de-acum, fiori reci pe şira spinării. Există, mă întreb, un studiu de impact, a schiţat cineva, un expert al guvernului, consecinţele, costurile sociale ale trecerii la aplicarea anunţatei directive? Sau, dacă, până la urmă, nu este decât un zvon, nu ar fi mai bine ca oficialii noştrii să vină şi să ne spună cum stă treaba, în realitate?

Pentru toate aceste motive scriam ceva mai înainte că am râs noi ce am râs dar uite că tot la vorba lui Traian Băsescu am sjuns: “iarna nu-i ca vara”! Păi da, acum o lună- două se gândea cineva, la munte sau la mare, că o să apară directiva asta de la UE?

Şi uite că e pe cale să ne ajungă din urmă, ea trebuind să fie pusă în aplicare cam peste o lună!

×