x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cruyff l-a numit şef peste barcelonezi

Cruyff l-a numit şef peste barcelonezi

de Florin Condurateanu    |    11 Oct 2019   •   08:00
Cruyff l-a numit şef peste barcelonezi

Gică Popescu a împlinit 52 de ani. A rămas acelaşi bărbat mândru şi cu iubire de Ţară, a rămas acelaşi suflet tânăr şi doritor să zidească progres pentru fotbalul românesc, chiar şi staruri uriaşe ale lumii au recunoscut valoarea românului.

Cruyff, creatorul jocului spectaculos nu numai în naţionala Olandei, ci şi în evoluţia încântătoare a Barcelonei, a decis fără nicio ezitare că „Popescu va fi căpitanul echipei”, asta în clubul fanion al campionatului spaniol la Barca. El l-a numit pe Gică, pe românul Popescu, căpitan peste ambiţioşii şi naţionaliştii Cataloniei.

După câştigarea Cupei UEFA de către Barca, regele Spaniei i-a înmânat românului Gică Popescu trofeul european. Cruyff i-a dat ordin fiului său, Jordy, să stea în cantonament în cameră cu Popescu: „Învaţă de la el totul, inclusiv cum îşi leagă şireturile!”. 

De la prima mutare în Occidentul bogat, Gică Popescu i-a cucerit pe spectatorii olandezi. Era coleg la Eindhoven cu faimosul Ronaldo, Dinţosul, şi chiar de la încălzire tribunele scandau: „Ronaldo, Gica”! Nu nimereau Gică, strigau „Gica”. Când fusese convocat la naţională, Popescu era accidentat şi lipsise din formaţia Eindhoven. I-a anunţat pe şefii olandezi că el se duce la naţională, cu toate reproşurile tăioase ale acestora. „Cobora scările ţopăind, sărea doar într-un picior, nu putea să se sprijine pe cel lovit. A jucat, totuşi, cu infiltraţii în picior şi a făcut-o foarte bine. Părerea mea e clară: Gică Popescu este singurul fotbalist român cu însuşirile jucătorului modern în lume!”. Este povestirea pe care mi-a făcut-o, într-un interviu, celebrul antrenor român Pişti Covaci, cel care a antrenat Ajaxul şi naţionala Franţei. Ca urmare a unor maşinaţiuni întunecoase de a nu izbândi în alegerea ca preşedinte la Federaţie, Gică Popescu a făcut şi închisoare, deşi achitase în câteva ore presupusa sumă incriminată. Dar, cu toată această lovitură, nu a rostit niciodată reproşuri, critici la adresa României.

„Eu mă simt bine doar acasă, înseamnă foarte mult că românii îmi zâmbesc şi se fotografiază cu mine când mă întâlnesc. Când m-am intersectat la diverse ocazii cu foştii coechipieri de la Barcelona, mari vedete, niciunul nu a spus o propoziţie despre necazul ce l-am trăit!”. Gică Popescu se destăinuie că va purta mereu în suflet rana că tatăl lui a murit de inimă rea pentru nedreptatea suferită de fiul său.

 

 

×
Subiecte în articol: Gica Popescu Johan Cruyff