x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum au răspuns protectorii lui Nefertiti sloganului „Jos mâinile de pe Codruța noastră!”

Cum au răspuns protectorii lui Nefertiti sloganului „Jos mâinile de pe Codruța noastră!”

de Serban Cionoff    |    01 Iun 2018   •   09:47
Cum au răspuns protectorii lui Nefertiti sloganului „Jos mâinile de pe Codruța noastră!”

Își putea închipui cineva că mesajele categorice, ultimative, transmise, încă de miercuri seara, de către neînfricații militanți din Piața Victoriei, care și-au exprimat protestul categoric față de recenta decizie a Curții Constituționale, reînnoindu-și, în acest fel, fierbintea adeziune față de Slujirea anticorupției , vor rămâne fără ecou și,mai ales , fără efecte? Ei bine, aflați că s-au înșelat amarnic. Mă refer, evident, la acele mesaje dintre care, cu siguranță,  un efect cu totul și cu totul devastator a avut cel care suna a somație publică și ultim avertisment: „Jos mâinile de pe Codruța noastră!”

 Ceea ce, de fapt, s-a și întâmplat, de vreme ce un comunicat al Ambasadei SUA,menționează, cu subiect și predicat, că,,aceasta ( este o problemă internă a României. O poziție similară fiind exprimată și de către Comisia UE: „Nu comentăm asupra deciziilor instanțelor naționale”. Aceste două poziții mai având în comun și menționarea expresă a ideii că atât ambasada SUA cât și Comisia Europeană urmăresc îndeaproape și cu mare interes evoluția evenimentelor. Ceea ce nu induce, neapărat, soluția unei intervenții categorice întru susținerea Laurei Codruța Kovesi.

 O cuprinzătoare și foarte sugestivă trecere în revistă a declarațiilor oficiale precum și a comentariilor de presă care au apărut pe acest subiect extrem de fierbinte a fost realizată, aseară, la emisiunea ,,Sinteza zilei’’, difuzată pe canalul Antena 3, așa încât nu cred că ar avea rost să reiau discuția. În schimb, mi se pare util să citez două aprecieri care surprind, în formulări semnificative, esența problemei , fiecare dintre ele fiind enunțate în cadrul unor analize detaliate și aplicate. Prima îi aparține lui Damien Phillips, a apărut în „The Telegrapf și sună așa: „Laura Kovesi a subminat în mod fatal staul de drept”. La rândul său, Horațiu Pepine, scrie în comentariul din ediția în limba română a publicației „Deutsche  Welle”: „Indiferent cum ar sta lucrurile, este clar că pentru Bruxelles și pentru Washington, care au acordat o susținere masivă și explicită șefei DNA, situația a devenit penibilă căci, în ciuda unor ample eforturi mediatice, Laura Codruța Kovesi este un personaj profund compromis care numai poate asigura credibilitate sistemului pe care îl reprezintă”. 

 Există, desigur, și câteva comentarii care ar dori să încline balanța în favoarea doamnei Nefertiti ajunsă „la capăt de linie” pentru cariera sa în DNA ( expresiva formulă îi aparține tot lui Horațiu Pepine), dar ele nu aduc în dezbatere nici noi elemente relevante și nici argumente temeinice pentru a modifica abordarea care tinde să devină opinie curentă. Cât privește faptul că, deocamdată, nu au apărut în spațiul public declarații ale unor înalte personalității din Statele Unite sau din Uniunea Europeană care să spună, deschis și fără politețuri de circumstanță „bye, bye, Laura Codruța!”, asta  nu trebuie să ne mire prea tare, fiindcă nu cred că, până acum, au existat multe situații în care asemenea manageri de proiect să își recunoască, în mod public, deschis, eșecul. Ba, însă, să și-l mai și asume!...

 În definitiv, să nu uităm nici că, atât scenariul anticorupției cât și providențiala sa Eroină sunt creații ale unor anumite laboratoare și au fost aplicate, aici, în scumpa noastră patrie, cu asentimentul și sub înaltul patronaj al lui Traian Băsescu. Făcând parte integrantă, inseparabilă a funestului bilanț al celor două mandate prezidențiale ale  Amiralului Dezastrului Național. Că, la rândul său, președintele Klaus Iohannis și le-a asumat- atât scenariul , de fapt mascarada, anticorupției, cât și pe Laura Codruța Kovesi- asta este o cu totul altă veste-poveste. Care, însă, tare mă tem că va atârna foarte greu în balanța,  atunci când va veni momentul să se stabilească scorul final al prezidențialelor ediția 2019. Chiar dacă- sau tocmai pentru că?!- actualul chiriaș al Palatului din Dealul Cotrocenilor s-a avântat, de pe acum, într-un cam foarte ciudat soi de campanie  electorală, campanie în a cărei foaie de parcurs acest episod marchează un foarte serios cumul de puncte în minus .

 Așa se face că acest categoric slogan al fervenților apărători ai Zeiței- „Jos mâinile de pe Codruța!” - a avut un atât de rapid și de neașteptat efect! Numai că unul absolut contrar celui scontat. Adică… și-au luat mâinile de pe ea!

×