x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Euro, groparul proiectului european?

Euro, groparul proiectului european?

de Dan Constantin    |    20 Sep 2016   •   07:50
Euro, groparul proiectului european?

Reuniunea 27 de la Bratislava poate fi comparată cu adunările cardinalilor pentru desemnarea unui Papă care nu au dat fum pe coș. Până în martie 2017 se instituie un semestru de reflecție în care se vor căuta soluții de scoatere din punctul mort a marelui proiect european. Liderii din UE, scutiți de presiunea din interiorul organizației a Marii Britanii, se află însă sub apăsarea unor întrebări pe care le tranșează în perioada următoare alegerile din Statele Unite, Franța, Germania - care vor da tonul pentru întreaga Europă.

Spiritul de la Bratislava a însemnat - după rezultatele minime afișate - o amânare a soluțiilor până la o adunare aniversară - șase decenii de la semnarea Tratatului de la Roma.

Joseph Stiglitz găsește un punct important care a condus la impasul actual - moneda euro. În opinia laureatului Nobel pentru Economie, existența monedei unice europene nu poate fi un scop în sine, ci un mijloc pentru progres economic, pentru a putea rezolva problemele monetare prin mecanismele pe care le pune la dispozitie. Un interviu recent din Les Echos punctează frâna pe care o exercită euro în rezolvarea crizei financiare. Cele 19 țări care au adoptat euro sunt văduvite de pârghia ratelor de schimb prin care s-ar putea interveni în economie pentru a atenua sau reacționa fie la dezechilibre de fond (discrepanțe nord-sud, est-vest) sau la situații punctuale de piață. Stiglitz propune un mecanism gradual de renunțare la euro prin revenirea la monede naționale legat de cotații de referință prin circulații concomitente.

La Bratislava nu s-a luat în calcul o asemenea decizie radicală, dar ideea circulă și poate fi aplicată. Brexit-ul a dovedit că o economie puternică poate trăi în afara zonei euro, iar constrângerile de deficit pentru Italia, Grecia, Spania, Portugalia nu asigură depășirea crizei economice. Prin raportare la discuția lansată de Stiglitz apare rațională prudența Băncii Naționale a României față de trecerea la euro. Unii politicieni cred că sunt mai europeni dacă pedalează pe proiectul euro într-un moment când voci importante susțin că renunțarea la moneda unică poate salva proiectul european.

 

×