x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Infractori minori, nepăsare majoră a instituţiilor statului

Infractori minori, nepăsare majoră a instituţiilor statului

de Ştefan Mitroi    |    08 Iul 2014   •   16:41

Câţiva infractori, care n-au împlinit încă 18 ani, terorizează de luni bune, mai corect spus, rele, fiindcă numai bune n-au fost, un sat european. Asta dacă nu cumva România o fi uitat de el, lăsându-l pe dinafară, atunci când s-a integrat în Uniunea Europeană. Ceea ce pare greu de crezut, fiindcă satul acesta este locul de origine al soţiei unui fost viceprim-ministru. E vorba de doamna Mioriţa Videanu, care n-ar fi îngăduit, mă gândesc, o mârşăvie atât de mare. Cum n-ar îngădui actualul viceprim-ministru Liviu Dragnea, provenit din judeţul din care face parte satul cu pricina.

Cu toate acestea, ceea ce se întâmplă în ultimul timp în acest sat, aflat la numai 80 de kilometri de Bucureşti, te duce cu gândul mai degrabă la America de Sud sau la Africa, decât la Europa. O şleahtă de derbedei se joacă de-a vestul săbatic spre disperarea localnicilor şi mirarea năucă, dar relativ bine plătită, a postului comunal de poliţe. În jur de 20 de case sparte într-o singură lună! Două maşini cu cauciucurile tăiate pentru că proprietarii lor şi-au permis nesăbuinţa de a-i admonesta pe derbedeii binecunoscuţi de toată lumea, inclusiv de domnii poliţişti! Ameninţări cu incendierea casei la adresa celor nu tocmai dispuşi să-şi ţină gura! Şi multe, multe altele.

S-a petrecut, după o lungă aşteptare, un început de minune. Doi dintre respectivii marţafoi penali au fost arestaţi recent. Oamenii n-au însă încredere că lucrurile se vor îndrepta, pentru că şi după priponirea celor doi s-au mai spart câteva case. Ceea ce nu se poate spune despre gaşca făcătorilor de rele, care îşi vede în continuare de… treabă. Prin urmare, în satul Siliştea, comuna Vităneşti, din judeţul Teleorman, pentru că despre această aşezare este vorba , Europa încă se mai lasă aşteaptată. Spun Europa, gândindu-mă la forţa instituţiilor statului şi la respectul faţă de lege.

Nu faptul că sunt bătrâni îi opreşte pe oameni să se apere singuri, ci credinţa că, dacă instituţile statului i-au uitat, Dumnezeu nu-i va uita niciodată şi le va face până la urmă dreptate. Dreptate ce-ar putea să însemne, urmare a voinţei Celui de Sus, ca foarte curând să pună ei înşişi, aşa bătrâni cum sunt, mâna pe furci şi topoare, ca pe vremuri, la 1907! Sigur că în Europa n-ar trebui să fie posibile astfel de lucruri. Dar când statul căruia îi plăteşti dări te-a abandonat, doar asta mai poţi să faci. Înainte de a muri. Şi chiar şi după aceea. Fiindcă la Siliştea de Vităneşti, locul în care s-a născut marele filozof Constantin Noica, sunt revoltaţi şi viii, şi morţii! Pentru felul în care sunt umiliţi de câţiva infractori încă minori, cu concursul major al nepăsării instituţiilor statului.

×