x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Insist să îi spun doamnei ministru Raluca Prună!  

Insist să îi spun doamnei ministru Raluca Prună!  

de Serban Cionoff    |    23 Iun 2016   •   17:32
Insist să îi spun doamnei ministru Raluca Prună!  

Pe un ton categoric- foarte asemănător celui cu care Traian Băsescu dicta, în mai 2010, tăierea salariilor cu 25%- Raluca Prună, ministra justiției ne dă de veste că România riscă să primească de la CEDO sancțiuni de cel puțin 80 de milioane de euro pe an din cauza condițiilor din închisori.

După care-  în același registru al nenorocitelor declarații ale Amiralului Dezastrului Național-, domnia sa anunță și soluția:,,Pentru a face plata asta trebuie să luăm din altă parte, nu știu, de la sănătate, de la educație’’.

Dacă nu ne lăsăm înduioșați de această patetic-simulată îndoială ministerială, trebuite să punem răspicat întrebare: de ce primele vizate au fost tocmai bugetele ministerului sănătății și al educației naționale? Adică cele prin care se asigură respectarea unor drepturi fundamentale ale omului:dreptul la sănătate, la viață și  dreptul la instruire.

 La drept vorbind, nu văd de ce ne-am mira, atâta vreme cât ideea vine de la aceeași persoană care a decretat că discuțiile despre drepturile omului reprezintă ,,un lux teoretic inutil’’… Dimpotrivă, avem acum, dovada consecvenței și a tenacității cu care titulara cabinetului justiției în guvernul tehnocrat  ,,a la varză de Bruxelles’’ își respectă crezul.

Nu am nici cea mai mică îndoială că niște propagandiști, neapărat independenți,  îmi vor pune întrebarea: de unde să se ia, atunci, sărmanii guvernanți, atâta amar de bănet? Ei bine, deși nu sunt specialist  întru ale politicilor financiare, îmi permit, cu deplină bună credință, să sugerez o sursă sigură. Ce ar fi, așadar, dacă, până la încheierea mandatului său, actualul Legislativ ar adopta- mai bine mai târziu decât niciodată!-  Legea răspunderii magistraților? Iar, dacă tot a făcut doamna ministru vorbire despre CEDO, de unde ne vine vestea că, foarte probabil, vom plăti cel puțin 80 de milioane euro pe zi pentru că în penitenciarele scumpei noastre patrii nu se respectă standardele, poate că nu strică să îi aducem aminte că, tot de la CEDO ne sosesc, în cascadă, sentințe infirmate, de pe urma cărora din banul public se plătesc imense despăgubiri.

,,Insist să spun’’, declară Raluca Prună, că, încă din anul 2012, România, mai precis guvernul în exercițiu, avea cunoștință de faptul că CEDO a dat o hotărâre  cvasi-pilot și că, acum, riscăm să ni se aplice. Am folosit în mod intenționat pluralul pentru că, în fapt, sancțiune se va plăti de la bugetul statului, afectând, dacă ipoteza de lucru a ministrei Raluca Prună se va aplica, foarte grav și pe termen lung, două entități de vitală importanță pentru prezentul și pentru viitorul societății românești: sănătatea și educația.

De aceea, insist, la rândul meu, să spun, că este de datoria ministrului în exercițiu al justiției să se gândească foarte serios la nevoia de a avea, în România, Legea răspunderii magistraților. Vă dați seama câți bani ar intra în visteria națională dacă această lege ar fi adoptată și s-ar pune în aplicare? Am suspiciunea rezonabilă că ar fi cam tot atâta cât pentru a nu fi nevoie să se mai taie din bugetul sănătății, al educației.   

Insist să îi spun acest lucru doamnei ministru Raluca Prună!           

×