x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Noapte albă, zile negre

Noapte albă, zile negre

de Sabina Iosub    |    07 Noi 2016   •   07:50
Noapte albă, zile negre

Prima noapte albă a alegerilor americane am prins-o în noiembrie 2000. Bush jr. – Al Gore. Studentă de o lună și ceva, mi-a fost destul de greu să înțeleg cum degeaba câștigi votul popular dacă-l pierzi pe cel al electorilor. Școala românească de atunci abia era în stare să explice simplul sistem de vot românesc, darămite unul complex precum cel american.

Toamna lui 2000. Momentul celebrei dileme Iliescu sau Vadim. A fost o toamnă nebună și atunci a înflorit în mintea mea gândul de a deveni reporter de politică. Internă, nu externă, că așa era atunci. Altă graniță ștearsă - în ordine cronologică - de globalizare, internet, Facebook.

9/11, războiul din Afganistan, cel din Irak, a doua alegere a lui George Bush jr., epoca Obama. Vremuri memorabile și la ei, și la noi. Traian Băsescu, Alianța D.A., prima suspendare, pixelul albastru, USL, a doua suspendare, Ponta și Crin, Klaus Iohannis, Colectiv. Timp în care am auzit, până la saturație, o expresie în care nu vreau să cred: două Românii!

Aceeași pe care o aud, de vreo câteva săptămâni, de peste Ocean: cele două Americi! Am crezut că nu citesc bine. Talpa Americii, rednex-ii, tradițională și tradiționalistă, urmașii coloniștilor, cultivatorilor de porumb, băutorilor de bourbon ori scotch cu coaste, și America democrat-liberală, urbană, consumatoare de ziare pe net, amatoare de Cosmo, vin și Manhattan și dish-uri gourmet bio. Trump și Clinton. Pro-life vs dreptul de a alege. Antisistem contra establishment. Break the rules vs respectarea Constituției. Make America Great Again vs America is already great! 70 de ani vs 69!

Următorul pas? Next? Două lumi, aceeași Terra? Rezervați-vă o noapte albă săptămâna asta! E viitorul lumii în joc, măcar de data asta știți dinainte ce vă așteaptă! Aceeași Terra cu bune și cu rele vs Axa dezaxaților Washington - Ankara via Moscova! Eu știu ce aș alege! #strongertogether

 

×