x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O bursă Soros pentru coana Mariana din Piaţa Obor!

O bursă Soros pentru coana Mariana din Piaţa Obor!

de Serban Cionoff    |    07 Noi 2016   •   10:39
O bursă Soros pentru coana Mariana din Piaţa Obor!

Mă așteptam ca echipa de reporteri care a realizat filmulețul propagandistic consacrat multi-medaliatei de largă recunoaștere internațională, Laura Codruța Kovesi, să lucreze cu totul altfel decât propagandiștii din vremile apuse, care aveau în sarcină de serviciu înălțarea de vibrante omagii pentru ,,Cel Mai Iubitul’’ și pentru ,,Strălucitul model de Savant, Om Politic, Soție și Mamă’’! Care propagandiști, între noi fie vorba!, își luau niște minime garanții că omagiatorii nu se vor apuca să spună … că nu au supus ceea ce, la gazete, la radio sau la televizor, s-a spus că ei au spus.

Se mai întâmpla,mai ales în anii '80, când aberantele măsuri pretinse a fi de ,,raționalizare’’, cozile la alimente, căldura din apartamente și cele două ore zilnice de program ale televiziunii naționale, făceau să crească amenințător nemulțumirea românilor față de Geniul Carpaților și de camarila sa, era din ce în ce mai greu să găsești oameni care să facă asemenea declarații de vibrantă adeziune și aleasă recunoștință. Asta în ce privește declarațiile atribuite compatrioților, pentru că atunci când era vorba despre ,,ecourile din presa internațională’’, lucrurile stăteau și mai rău. Și chiar dacă compunerile omagiale erau scrise de redactorii de la secțiile ,,de externe’’ de la cele trei cotidiene centrale și de la Agerpres și publicate pe bani grei în afară, erau din ce în ce mai puține publicațiile occidentale de prestigiu dispuse să facă asemenea servicii.

Cât privește, refuzul, mai direct sau mai voalat, al unor personalități reprezentative ale societății românești de a apare pe post de ,,omagiatori de serviciu’’, îmi amintesc, ca acum, ce fel de ,,declarație omagială’’ mi-a dictat, la telefon, Mihai Cruceanu, participant la Congresul de constituire a PCR, ținut la 8 mai 1921. Declarație care suna cam așa:,,În cele mai înalte funcții de partid și de stat în care l-a investit nevastă-sa…’’ Cum telefoanele din redacții… erau cum erau, am tușit cu subînțeles, drept care venerabilul ilegalist a repicat:,,Bine dragă, pune >, fiindcă orice ți-aș spune, voi tot ce trebuie scrieți!’’

Toate acestea se petreceau, însă, în vremurile definitiv apuse, dar ce ne facem dacă vedem că, acum, în anul 2016, asemenea aberante metode de a confecționa ,,mesaje de înflăcărată adeziune’’ și ,,omagii de aleasă recunoștință pentru lupta eroică neînfricată’’ invadează spațiul mediatic al scumpei noastre patrii?! Mă refer, poate că nici nu mai este nevoie să o spun, la colajul de declarații ale unor psihologi, artiști, jurnaliști sau diplomați, ocazionat de decorarea Laurei Codruța Kovesi cu un foarte înalta ordin al Regatului Suediei, care a fost prezentat în cadrul ceremoniei organizate la ambasada Suediei. Desigur, aceste declarații nu mai sunt numite ,,omagii’’, ci ,,mesaje de încurajare’’, că doar suntem într-un stat de drepți, stat al unei lupte multilateral-dezvoltate și, mai ales, unilateral orientate împotriva corupției, unde noul dușman de clasă se numește, conform chiar unor înalte prezențe diplomatice acreditate la București ,,oameni care au probleme cu justiția’’.

În tulburătorul florilegiu, închinat pe cât de temutei pe atât de elogiatei șefe a DNA, apărea și declarația publică a coanei Mariana, vânzătoarea de zarzavat din Piața Obor, în care ,,cea mai puternică femeie a României’’ primea ferme asigurări că baza de masă a țării ține aproape de domnia sa.

Fiind, însă, noi, și țara în care ,,buturuga mică răstoarnă carul mare’’, uite că doi jurnaliști de la ,,Evenimentul zilei’’(Magda Spiridon și Mihai Oprea) i-au luat urma coanei Mariana, aflând că nici vorba despre un asemenea mesaj dat în cunoștință de cauză! Mai mult, cuprinsă de pathosul sincerității, persoana cu pricina a povestit cu lux de amănunte cum au venit niște persoane care au filmat-o, cu telefonul parcă, având grijă, mai înainte, să îi spună ce trebuie să recite:,,Am crezut că e caterincă, de-aia m-am lăsat filmată’’. Finalul mărturisirii fiind de-a dreptul apoteotic:,, Da* chiar, cine e femeia asta de care am vorbit?’’

Mărturisesc cu mâna pe inimă, am confecționat și eu, pe vremea ailaltă, omagii și telegrame de adeziune, dar cu o asemenea întâmplare nu m- am întâlnit! Ceva- ceva, s-a petrecut, totuși, la o plenară a CC –ului , când un vorbitor , cătrănit nevoie mare că nu descifrează un cuvânt- ,,imprescriptibil’’, parcă-, a răbufnit cu mult năduf, uitând că microfonul este deschis: ,,Ce mama dracului au scris ăștia aici?’’ Norocul lui, dar, mai ales, al nostru cei care îi scrisesem ,,cuvântul’’, a fost că asta se petrecut într-o secțiune a plenarei, la care nu participa ,,Savanta’’. Iar, ,,Tovarășul’’, care era, se pare, într-o dispoziție mai bună, s-a mulțumit doar să le atragă atenția celor de la secția de propagandă să fie mai atenți ce vorbe ,,le pun în gură’’ cuvântătorilor.

Dar, treaba asta s-a petrecut acum 35 de ani, când propaganda partidului unic era cea care era! Dar, azi, într-un stat de drept și strat democratic, o asemenea bâzdâganie , apărută, culmea-culmilor!, într-un material anume realizat pentru uzul unei respectabile reprezentanțe diplomatice, depășește orice închipuire. Pe bună dreptate, Caragiale, Urmuz și Eugen Ionescu, la un loc, s-ar înroși de invidie. Cu atât mai mult cu cât de proiectul cu pricina s-a ocupat un jurnalist cu ștaif și cu renume , foarte prizat în medii înalte și care, mai mult ca sigur, are la activ specializări la prestigioase instituții ale presei libere din Occident.

Se vede, însă, treaba că nu-i de ajuns ca reporterii și șefii de proiect să fie școliți , de vreme ce, nu la tot pasul, ei pot să dea peste interlocutori cu care să consoneze. Așadar, pe când o bursă Soros, cu specializare în comunicarea publică , pentru coana Mariana din Piața Obor?

Deși, zău că, aici, în România, ea ar merita un premiu special pentru ,,cea mai sinceră declarație social-civică a anului 2016’’!

×
Subiecte în articol: george soros