x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O chestiune de dictionar

O chestiune de dictionar

de Tudor Octavian    |    10 Oct 2005   •   00:00
O chestiune de dictionar

Pur si simplu nu inteleg ce poate sa fie o lege a prostituatelor.

Lasand deoparte faptul ca nu vad cum ar putea niste parlamentari bicisnici, ca ai nostri, sa reguleze o activitate ce imbina futilul cu placutul si care, mai mult decat munca, l-a ridicat pe om din conditia de simplu reproducator, nu pot sa nu remarc putinatatea vocabularului referential al acestora. Prostituatele, daca e sa numim categoria socio-profesionala, cu care-si siluiesc imaginatia legiuitorii, sunt doar o catime din multimea practicantelor acestei vechi, profitabile si nu neaparat obositoare gimnastici erotice de piata. Exista insa o infinitate de invariante ale indeletnicirii de baza, cu tot atatea drepturi de a se chema categorii. Ca sa nu mai vorbim despre creativitatea individuala, care poate ridica o practica inovatoare, de natura a scapa vigilentelor Fiscului, la nivelul de profesiune. Cocota e altceva decat prostituata. Curvistina e altceva decat curvoiul. Iar curvulita se simte nedreptatita si chiar jignita, daca e pusa laolalta cu curvele. Putem noi sa le numim pe amaratele de traseiste "dame de consumatie", "duduci" sau chiar, la modul ipocrit, "tinere certate cu morala", cand de fapt avem de-a face cu niste fete fara noroc, lipsite pana si de sansa de a se califica la locul de munca? Cu ce-i de vina stoarfa si, mai ales, stoarfa veche - - ca-i e refuzat pana si dreptul de a visa la conditia de curtezana? Cate boarfe mici n-ar mai reveni, cum se intampla frecvent, femei la casa lor si sotii model daca Parlamentul n-ar savarsi greseala de a le numara impreuna cu parasutele? Au oare gujii din Camera si Senat indreptatirea de a impozita cateva mii de lucratoare la negru, cu sexul, numai fiindca vestalele de televiziune, fufele din secretariate si gheiesele de Cotroceni s-au priceput sa-si aleaga mai bine protectorii, ignorand pestii mici si asigurandu-si finantarea direct de la casaloti?

In discoteci, intrebi de fete si ti se dau fete. In caminele studentesti, oferta vine sa compenseze meschinaria burselor. Cum o separi pe studioasa, care-si face rost de bani pentru doctorat, de pitipoanca razgaiata care, asemenea mult-stimatei tanti Elvira de la Braila, isi procura o placere-n corp?

Pui taxe pe tinerete? Iei bir de la cumintica satului, venita la oras sa-nfrunte madamele, centurioanele si coardele penale? Si, in definitiv, cum o sa poata Parlamentul s-o impoziteze pe intretinuta care ii confirma politicianului de judet statutul de om de vaza? Iata doar cateva din multimea de intrebari care ne obliga sa nu ne punem ambitia cu borfetul marunt, cand marea evaziune fiscala e la amantele baronilor. Alea pe care le saluta pana-n pamant si prefectii.

×
Subiecte în articol: editorial