x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Madama Butterfly, la Bucharest Opera Festival

Madama Butterfly, la Bucharest Opera Festival

de Magdalena Popa Buluc    |    27 Mai 2024   •   09:45
Madama Butterfly, la Bucharest Opera Festival

Opera Națională București prezintă luni, 10 iunie, ora 19:00, spectacolul Madama Butterfly de G. Puccini la Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition, conducerea muzicală Cristian Mandeal, în rolurile principale Bianca Mărgean (Butterfly), Dumitru Mîțu (Pinkerton), Mihaela Ișpan (Suzuki), soliști ai operei bucureștene.  

Montarea semnată de Jean Rânzescu, a cărei premieră a avut loc în 1954, este cea mai longevivă producție a ONB, împlinind în 2024 nu mai puţin de 70 de stagiuni, beneficiind de atunci de mai multe reactualizări, dar păstrând concepţia clasică a unuia dintre fondatorii regiei româneşti de operă. Documentele consemnează ca dată a premierei 28 mai 1954, în regia lui Jean Rânzescu, conducerea muzicală Jean Bobescu şi Alfred Alessandrescu, decoruri  după schiţele lui Th. Chiriacof-Suruceanu, iar costumele după schiţele Elenei Feodorov. În primele distribuţii ale acestei montări, în rolul titular au alternat Valentina Creţoiu, Ana Tălmăceanu, artistă emerită a R.P.R., Cornelia Stroescu şi Claudia Saghin, iar în restul distribuţiei regăsim nume precum Dinu Bădescu, Şerban Tassian, Ion Pulcan, Ionel Tudoran, Barbu Dumitrescu, Ştefan Petrescu etc., solişti ce au scris practic istoria Operei Naţionale din Bucureşti. 

Puccini considera „Madama Butterfly” drept cea mai „tehnică” operă a sa, probabil datorită preocupării excesive de a-și modifica stilul componistic conform subiectului exotic. Premiera mondială a operei, la Milano, în februarie 1904, n-a produs efectul scontat asupra publicului. Puccini a revizuit partitura, iar patru luni mai târziu opera a fost prezentată din nou, de data aceasta cu succes. „Este cea mai fină operă pe care am scris-o”, spunea compozitorul. Versiunea producției de la Paris, din 1906, cu toate revizuirile ulterioare, este cea pe care o poate admira publicul astăzi.

 

Este una dintre cele mai cunoscute opere din lume, povestea prezintă consecințele devotamentului fără margini al eroinei faţă de dragostea sa. Iubirea dintre Cio-Cio-San și Pinkerton, un ofițer din marina americană, are un deznodământ tragic, concretizat atunci când bărbatul se întoarce în Japonia cu o altă soţie. Nesuportând durerea și dezonoarea, Cio-Cio-San se sinucide cu sabia tatălui său, potrivit tradiției.

La pupitrul dirijoral, se va afla, în calitate de invitat, maestrul Cristian Mandeal. Cristian Mandeal este unul dintre cei mai importanți dirijori contemporani, activitatea sa cuprinzând patru decenii de muncă neîntreruptă.

 

Distribuţie

Dirijor: Cristian Mandeal – invitat

Butterfly: Bianca Mărgean

Pinkerton: Dumitru Mîțu

Suzuki: Mihaela Ișpan

Kate: Stanca Maria Manoleanu

Sharpless: Alexandru Constantin – debut

Goro:Andrei Lazăr

Yamadori: Daniel Filipescu

Bonzo: Marius Boloș

Comisarul imperial: Damian Vlad

Ofițerul stării civile: Adrian Ionescu

Copilul: TBA

Cu participarea Orchestrei, Corului și a Corului de Copii al Operei Naționale București


 

×