x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O nouă generaţie de puşcăriabili

O nouă generaţie de puşcăriabili

de Radu Tudor    |    11 Mai 2011   •   19:57

Mult mai bine dispus decât de obicei, probabil anticipând rezultatul Convenţiei Naţionale a PDL, Traian Băsescu a binecuvântat naţiunea pe care o conduce împrăştiat cu o nouă ieşire la televiziunea publică.

Onest cum îl ştim, preşedintele s-a arătat uşor scârbit de oameni politici. Plasat din raţiuni sociologice şi de interes personal deasupra mize­riei parlamentare şi guvernamentale făcută zilnic de majoritatea

PDL-UDMR-UNPR-Minorităţi, domnia sa încearcă o nouă fandare. Vrea să evite orice responsabilitate. Alimentat zi de zi de fostul, actualul şi viitorul său colaborator Sebastian Lăzăroiu cu ideea că politicienii au devenit foarte nepopulari zilele acestea, ce şi-a zis preşedintele? De azi nu mai sunt politician. Sunt un îngeraş care calc pe nori şi mă uit cu detaşare şi simulată oripilare spre faptele pă­mân­tene ale protejaţilor mei. E in­com­­petent Boc, Udrea spânzură mi­l­i­a­r­de, Roberta fură, Cseke omoară oa­meni în loc să le dea sănătate? Ce urât! Mă delimitez de ei într-o zi de luni, între orele 21:00 şi 22:00, într-o emisiune pe bani publici.

Personaj politic remarcabil pentru a defini esenţa balcanismului nostru, Traian Băsescu îşi exersează fariseismul binecunoscut încă o dată. Nu practică ceea ce predică, nu pre­di­că ceea ce practică. Pe de o parte ţine în braţe un guvern catastrofal, care spune ca o moară stricată prin vocea lui Emil Boc faptul că scoate ţara din recesiune. Preţul acestei minciunele e însă dramatic, insuportabil de-a dreptul. Bolnavi de cancer lă­saţi fără asistenţă medicală, spitale desfiinţate spre disperarea bătrânilor bolnavi şi săraci din sate şi oraşe mici, sute de mii de angajaţi cu salariile tă­ia­te aruncate în colţi nemiloşi ai băn­ci­lor, persoane cu handicap fără inde­m­nizaţia de supravieţuire, falimentarea câtorva sute de mii de firme care asigurau traiul de azi pe mâine al unor încercaţi ai soarţii. Şi multe, multe altele. La astea se adaugă un detaliu dureros, ce va marca ţara noas­tră pentru mult timp de acum în­colo. S-au făcut cele mai mari îm­pru­muturi din istoria modernă a Ro­mâ­niei. Peste 30 de miliarde de euro în doi ani. Pentru câţi bani s-au împrumutat şi câte măsuri îndreptate împotriva populaţiei s-au luat, rezultatele sunt catastrofale. Coafarea unei realităţi dramatice prin afirmaţiile UTC-iste ale premierului Boc este, ceea ce se numeşte în limbaj plastic, fardarea mortului.

Regiile statului sunt de vină? Că au datorii uriaşe la stat şi trag Româ­nia în jos de ani buni? Dar când regiile faimosului Hoară şi ale preacinstitului Manţog vă cărau dumnea­voastră zeci de mii de participanţi la mitingurile din campania preziden­ţială din 2009, tot boierii falimentului erau? De ce nu v-au deranjat timp de şapte ani hârjonelile pe sute de milioane de euro ale baronilor PDL cu şefii regiilor, care continuă şi azi? Sunt chestiuni grave şi adevărate, există condamnări ale unor vârfuri PDL din zona mineritului. Când se petreceau aceste nereguli flagrante pe care presa le-a dezvăluit, nu v-a deranjat anturajul şi sprijinul lor. Acum sunteţi peste noapte mai curat, mai uscat. Dar responsabilitatea pentru devenirea PDL ca entitate de tip mafiot, de miliardari făcuţi pe spatele bugetului de stat, vă aparţine. Asta în timp ce populaţiei i se cer sacrificii şi înţelegere pentru vremurile grele pe care le trăim. Delimitarea asta perfidă de complicii unei lungi devalizări o simte mai toată lumea ca fiind falsă. Ea ar fi putut fi onestă la eventualul moment al refuzării beneficiilor. Azi e doar o tentativă eşuată de refacere a imaginii.

În aceeaşi emisiune de pomină, preşedintele Băsescu afirmă şi că-l preferă pe Boc, pentru că „a fost lo­ial”. åsta e singurul criteriu pentru care poate fi judecat şi acceptat un om în fruntea cabinetului unei ţări europene?! Faptul că împinge obedienţa dincolo de limitele relaţiei Bobu-Ceauşescu? Loialitatea faţă de voinţa prezidenţială e unica raţiune. Competenţa, rezultatele economice şi mulţumirea socială sunt ignorate complet de Traian Băsescu. Dacă pu­pă dreapta, e bun. Fanariota mentali­tate de alegere a unui prim-ministru.

Preşedintele şi asociaţii săi – Boc, Udrea & co. văd mereu paiul Antena 3, dar se fac a nu observa ditamai bârna TVR, care zgârie grav retina oamenilor cu bun-simţ. Zeci de mili­oane de euro pagubă pe care-i plătim toţi, pentru multe emisiuni greţoase, osanale de tip „Cântarea României” pe bani publici. Pentru spitale nu sunt bani, dar pentru pupat în fund pu­terea din bugetul statului se găsesc mereu resurse blonde şi fără număr. Indecenţa şi mereu inacceptabila afirmaţie că nu există suficiente fonduri...

Sacrificiile uriaşe ale milioanelor de oameni obişnuiţi se fac pentru ca favoriţii dumneavoastră, domnule preşedinte, să aibă foarte mulţi bani la dispoziţie, pe care să-i cheltuiască discreţionar. Ei sunt politicienii aceia despre care afirmaţi că vreţi să vă despărţiţi, dar pe care-i protejaţi ca o cloşcă şi azi. Pe când o delimitare publică de Roberta Anastase, exponenta infracţiunii politice şi penale în vârful statului român?

Cât timp sunteţi complice cu politicieni nefrecventabili pentru vasta lor imoralitate, delimitarea e doar un gest de paradă, menit să ne aducă şi mai mult aminte cât de mult gunoi portocaliu ascundeţi sub preşul prezidenţial. Poate dumneavoastră personal nu furaţi, domnule preşedin­te. Dar în jurul dumnea­voastră a crescut şi s-a consolidat o noua generaţie de puşcăriabili.

×
Subiecte în articol: editorial