x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Oare câţi români sunt afectaţi, de fapt, de variaţia ROBOR?

Oare câţi români sunt afectaţi, de fapt, de variaţia ROBOR?

de Ionuț Bălan    |    14 Mai 2018   •   07:16
Oare câţi români sunt afectaţi, de fapt, de variaţia ROBOR?

Scriam de curând că problema presei nu-s aşa numitele fake news, ci emoţiile vândute ca informaţii. Şi detaliam că televiziunile conservă empatia şi eclectismul, abuzează de lipsa de educaţie a maselor şi încalcă principiul că ştirile n-au voie să fie patetice.

Haideţi însă să exemplificăm cu o informaţie la întâmplare. Deasupra unei benzi cu litere de-o şchioapă cu breaking news, o persoană cu voce panicard-isterică îţi urlă în urechi: „Iar s-a mărit ROBOR-ul!!!”.

OK, şi care-i ştirea? Pe cine interesează? De ce întreb asta, fiindcă o marte parte a creditului în lei, cel de consum, cu scadenţă până în cinci ani, a fost acordat cu dobânzi fixe. Ratele sunt egale de-a lungul contractului de împrumut şi deci nu se modifică ca urmare a evoluţiei dobânzilor de pe piaţa interbancară.

Apoi sigur că există credit ipotecar, dar mult din acesta e acordat în valută, deci n-are treabă cu ROBOR. Iar pentru finanţările imobiliare în monedă naţională rămase şi unele linii de împrumut utilizate de companii există hedging, derivative.

În ceea ce priveşte unele carduri de credit,  indexate cu ROBOR, nu acesta reprezintă problema, ci marja de 15% pusă alături. Poate că ar fi cazul ca aceia ce oferă finanţările să dimensioneze mai bine limitele pentru ca produsele, în funcţie de cui se adresează, să nu mai pară atât de riscante şi spread-urile să se micşoreze.

Recapitulez. Din totalul creditului neguvernamental, ceva mai mult de o treime sunt împrumuturi în valută. Şi la nivelul componentei de lei o parte importantă e constituită de creditele de consum cu dobândă fixă, a căror rată rămâne neschimbată pe întreaga durată a contractului. Unde-i ştirea când se zice că românii sunt afectaţi de explozia ROBOR? Se pare că e vorba de o minoritate, dar pe care vânzătorii de impresii o fac majoritate, pentru că abuzează de educaţia precară a publicului.

×
Subiecte în articol: robor