x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Panteonul inventicii românești - Apel la președinte

Panteonul inventicii românești - Apel la președinte

de Dan Constantin    |    28 Oct 2016   •   07:50
Panteonul inventicii românești - Apel la președinte

Profesorul Ioan Pop de Popa, renumit chirurg cardiolog, fondator de școală în medicina românească, este profund legat de mișcarea ideilor. Apropiat mereu de inovație, cu spiritul viu, nealterat de trecerea deceniilor, are de la înălțimea experienței profesionale și sociale privirea înțeleptului situat deasupra orgoliilor. Trecut prin război, participant la reconstrucție, conducător de instituții medicale, recompensat cu titluri academice și înalte grade militare, profesorul Pop de Popa are înțelesul adânc al patriotismului. Poate și știe să discearnă de unde vin diferențele de dezvoltare, care sunt motoarele firii omenești, de unde pleacă filonul de aur al gândirii novatoare. Un om care a intrat în tainele inimii, reconstruind-o, dând șanse de viață pentru mii și mii de oameni, are deplina capacitate de gradare a priorităților pentru neamul lui pe care îl vede plin de efervescență creatoare.

Zilele trecute, profesorul Popa ne-a contactat la redacție, gândind că poate, cu ajutorul Jurnalului Național și al Antenelor, să promoveze un proiect în care crede - înființarea unui Panteon al inventicii românești. Academicianul, privind la marea și dura competiție în valorificarea inteligenței științifice creative, consideră că aceasta conferă determinant valoare și prestigiu unei națiuni. Românii au dovedit și dovedesc o creativitate excepțională în găsirea unor soluții noi, inventatorii fiind oamenii speciali care gândesc altfel; ei prefigurează condensat germenii progresului, al noii societăți, cu mult înaintea instituțiilor.

Un Panteon al inventicii s-ar umple foarte repede cu machete, planșe, piese - organizarea lui pe domenii dând un tablou cuprinzător al genomului colectiv sădit cu multă dărnicie de miracolul ceresc peste oamenii acestor locuri. Pop de Popa vede cu regret că multe idei au fost abandonate, că altele s-au pierdut, paradoxal, din cauza inflației de creativitate neorânduită, iar altele, nu puține, au fost pur și simplu furate și exploatate de alții.

Președinția României este forul care poate să capaciteze organizarea Panteonului inventicii românești. Proiectul de țară la care lucrează instituția prezidențială este cadrul de cuprindere adecvat să valorizeze inițiativa. Un secol de la Marea Unire, marcat cu deschiderea Panteonului - iată cu adevărat o realizare posibilă, plecată dintr-o idee remarcabilă.

 

×