x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pe ce se bazeaza Laura Kovesi cand afirma ca ?...

Pe ce se bazeaza Laura Kovesi cand afirma ca ?...

de Serban Cionoff    |    17 Mai 2017   •   17:52

Mai mulți oameni care, încă, mai cred că, în orice predicție în ceea ce privește viitorul  fiecăruia dintre noi, ar trebui să existe o anumită îndoială metodică, s-au arătat surprinși citind anumite pasaje din interviul acordat de Laura Kovesi publicației ,,Les femmes d*ici et d* ailleurs’’. Mă refer,bineînțeles, la declarațiile doamnei de fier a anticorupției carpato- pontico-dâmbovițene privind persoana care îi va succede la cârma DNA după ce domnia sa își va încheia mandatul, precum și la cele despre continuarea muncii cu aceeași determinare de care a dat dovadă această instituție emblematică a sistemului represiv multilateral dezvoltat și, mai ales, foarte… unilateral orientat!

,,Bineînțeles- a spus Laura Kovesi-, aș fi mulțumită ca o femeie să îmi succeadă.’’ După care a adăugat, în aceeași tonalitate fermă și decisă:,,Dar cel mai important lucru este să fie cineva profesionist care să permită echipei să își continue munca.’’

Rezultă, de aici, două concluzii majore:

-1) Doamna Laura Kovesi este foarte convinsă că, în ciuda criticilor și a  contestațiilor temeinic susținute la adresa muncii sale și a echipei pe care o coordonează, își va continua nestingherită mandatul pe care îl va încheia exact în anul 2019;

-2) Doamna Laura Kovesi este convinsă că, și în 2019, va avea un cuvânt categoric de spus, atât în desemnarea succesorului/ a succesoarei, cât și în orientarea programatică a activităților viitoare ale DNA și că acest cuvânt va fi ascultat și pus în aplicare, de către decidenții momentului, fără nici-o umbră de șovăială sau de împotrivire.

Pe bună dreptate, se poate pune , desigur în termeni adecvați situației de față, eterna și mereu actuala întrebare a personajului lui Marin Preda:,,Pe ce te bazezi când afirmi că?...’’

Păi uite pe ce se bazează, Laura Codruța Kovesi! În primul rând, se bazează pe faptul că exact în acel an, 2019, se va încheia și mandatul supremului său protector din arealul statului de drept, care este și rămâne însuși președintele României,  Klaus Iohannis. Care, după cum prea bine se știe, a declarat în repetate rânduri că este foarte mulțumit de cea ce face campioana absolută a anticorupției. Așa încât nu prea ar fi șanse ca, în intervalul de timp ce a mai rămas până în 2019, domnia sa să își schimbe în mod radical părerile.

 Un alt argument incontestabil îl avem – și, mai ales, îl are Laura Kovesi însăși- în împrejurarea că atât Ministerul de Justiție , sub autoritatea căruia (zice-se) își desfășoară activitatea și DNA, respectiv Laura Kovesi, nu consideră oportună înlocuirea sa din înalta funcție. Sau, cel puțin în condițiile în care acest portofoliu ministerial va fi deținut de profesorul Tudorel Toader. Cel căruia îi și aparține emblematica sintagmă a propos de (in)oportunitatea schimbării din funcție a Laurei Kovesi, la pachet cu șeful Parchetului General, Augustin Lazăr. Nici în situația în care distinsul universitar ieșean ar fi schimbat din funcție nu prea se văd motive de îngrijorare, pentru Laura Kovesi,  atâta vreme cât varianta care circulă cu o semnificativă insistență în spațiul public este aceea că viitorul ministru de justiție va (re)deveni Robert Cazanciuc. Adică, eternul și fascinantul purtător de cuvânt al Laurei Kovesi de pe vremea când temuta doamnă se afla la comanda Parchetului General și care, nu mai departe de aseară, la o incitantă emisiune a canalului Antena 3, ne-a dat o nouă și dezolantă confirmare a voinței sale de a urni justiția din unghiul mort în care a aruncat-o fosta ministră, actuala lugubră euro-pârăcioasă, Monica Macovei. 

Ar mai fi rămas o nădejde la controlul parlamentar. Dar dacă luăm seama la amănuntul, deloc nesemnificativ, că Laura Kovesi nu figurează, deocamdată, pe lista celor pe care urmează să îi invite la discuții comisia de cercetare a evenimentelor premergătoare încheierii turului al II-lea al alegerilor prezidențiale din 2009, am  impresia că acela care a scornit zicala cu pomul lăudat și sacul aferent nu a fost chiar om nebun...

Iar dacă dăm crezare unei alte ipoteze deloc fericite, pe cale să devină realitate- și anume că Robert Cazanciuc va deveni, cât de curând, șeful Comisiei juridice a Senatului-, atunci chiar că nu prea vor mai exista motive de îngrijorare pentru ca justițiara neîmblânzită, Laura Kovesi să își încheie în mot triumfal cariera la vârful DNA. Ba, încă, să își și aleagă, după pohta inimii, succesoarea care îi va continua lucrarea.

În fine, dar nicidecum în ultimul rând, ar avea, Laura Kovesi, un alt argument forte în sprijinul consistent pe care i l-ar putea, la o adică, acorda anumite prestigioase entități europene sau transcontinentale, care i-au conferit ordine și medalii, în semn de largă recunoaștere internaționale a neobositei sale activități. Dar, cum, în această ordine de idei, decizia este și rămâne numai și numai la latitudinea decidenților fiecăreia dintre aceste organisme și organizații, mă abțin să merg mai departe. Nu de alta dar risc să intru sub incidența unei sancțiuni pentru amestecul în treburile interne ale unor state suverane. Procedeu care, după cum se știe, de la Traian Băsescu încoace, la noi, este respins în mod categoric și necondiționat.     

×
Subiecte în articol: laura codruta kovesi