x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Președintele se ascunde ca struțul

Președintele se ascunde ca struțul

de Dan Constantin    |    13 Ian 2017   •   14:53
Președintele se ascunde ca struțul

Declarația mult așteptată de la Cotroceni a fost o tacere adâncă asupra subiectului Coldea-Kovesi.Toată lumea îl aștepta pe Klaus Iohannis să lămurească cât de cât drumul de ieșire din teribila criză a sistemului de securitate care a antrenat și statul de drept în jocurile oculte.

Președintele are sub autoritate pe generalul Coldea, prin CSAT, iar pentru Codruța Kovesi răspunde cel puțin moral. De o lună de zile, de când Ghiță transmite din buncărul secret filmulețe, Klaus Iohannis pare că nu le-a văzut, nici că ar fi auzit de ele.Mimează dezinteresul. Miercuri seară nu a vrut să răspundă la nici o întrebare legată de Coldea-Kovesi. Părea picat din altă lume , dar mima prost dezangajarea. La câteva ore, seria 7 din El Fugitivo, vine cu dovezi ale concediilor exotice făcute de Coldea cu Ghiță. Se reiau și presupunerile lui Ghiță că Președintele Iohannis este șantajat de binom. 

Ce anume l-a determinat pe Iohannis să-l convoace pe Coldea, joi, la Cotroceni? Ce i-a forțat punerea la dispoziție? Faptul că șeful  operativ al SRI se plimba prin lume de gât cu Ghiță prin lume sau presupunerea că Președintele este captiv în jocurile tandemului Coldea -Ghiță?

,,Explicațiile” date prin interpusa Dobrovolschi nu au lămurit nimic. Palatul Cotroceni susține că este,, foarte informat”. De când știe despre scandal? Află și presedintele odată cu țara poveștile lui Ghiță sau are informații despre grupurile care își scot ochiii acum în public?

Frazele eliptice de informații ale Mădălinei Pușcalău au adâncit suspiciunea că președintele ar vrea să o salveze cel puțin pe Kovesi, partea rămasă a binomului funcțional și atât de util. Dosarele DNA instrumentate cu sprijinul SRI stau la temelia menținerii lui Iohannis în postura de apărător al luptei anticoruptie și-i dau muniție pentru ștampilarea adversarilor politici ,, penali”. Prăbușirea lui Coldea arată însă că multe din marile dosare sau decizii politice sunt ele însele bazate pe acte de corupție și șantaj. Mitul Stelei Polare se topește dar Președintele Iohannis ezită să o convoace la Cotroceni. Așteaptă probabil o serie nouă ,,marca Ghiță” care promite că are marfă pentru tot cartierul.

În loc să arate ca un președinte de acțiune, cu toate butoanele instituției sub controlul său, Președintele se ascunde după purtătoarea de cuvânt. Este o tactică a struțului . Băgatul capului în nisip nu-l ajută să se ascundă,  lasă la vedere partea proeminentă. Președintele a pierdut astfel ocazia să preia comanda jocului. Încă una.

×