x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Rezultatul concursului de furat din România: 3-0 pentru Polonia

Rezultatul concursului de furat din România: 3-0 pentru Polonia

de Ionuț Bălan    |    14 Noi 2016   •   07:30
Rezultatul concursului de furat din România: 3-0 pentru Polonia

Polonia ne-a bătut cu 3-0 la fotbal, iar Gică Popescu a spus că avem cea mai slabă naţională din istorie. Când era bună, nu ne vindeam ţara şi fabricam cu inflaţie capitalişti autohtoni scumpi, polonezii importau investiţii străine ieftine. După care, cu pieţe, capital şi productivitate, deveneau prosperi şi buni la fotbal.

În vremea în care România atingea echilibrele macroeconomice cu ajutorul FMI şi reprima cheltuielile cu educaţia… şi cu fotbalul, Polonia mergea pe modelul românesc interbelic şi stimula oferta agregată prin intermediul pieţei de capital.

Şi vă daţi seama de ce seamănă la noi investitorii străini cu cei autohtoni? Fiindcă am preferat înţelegerile pe sub masă, privatizările cu investitori strategici şi clauzele secrete, în timp ce Polonia a mers pe mâna bursei şi a constatat că are putere mai mare de negociere când nu cere ceva de la cineva, ci plăteşte doar preţul pieţei.

În fine, când la noi era concurs de furat, Polonia îşi uniformiza infrastructura. În 2009, când România îşi procura lichiditate cu împumuturi instituţionale, statul polonez vindea la bursă ceea ce mai deţinea. Noi, până la îndatorarea rapidă din anii crizei, nici nu ne-am vândut ţara şi nici nu i-am despăgubit pe proprietarii deposedaţi abuziv de comunişti. Apoi am ajuns să vorbim brusc de IPO-uri, ca acelea ale polonezilor din 2009, când au fost, probabil, considerate utile ca să se „retrocedeze” banii furaţi în criză sub formă de investiţii.

Dar chiar şi aşa, ministrul Economiei observă că stăm mai prost decât ţările vecine la investiţii străine. Adică, atunci când în Polonia intra capital şi se dezvolta spiritul antreprenorial, conducătorii românilor îi îndemnau să plece pentru a deveni slugi la investitorii străini ce lipseau din ţara lor. Şi ştiţi de ce? Ca să nu schimbe obiceiul locului. Pentru că nici introducerea euro, nici fondurile europene, nici FMI nu au atât de multă importanţă pentru economia românească precum crearea unui mediu favorabil pentru antreprenori. Vă las să căutaţi pe Google cine a zis asta.

×