x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Să vă spun o "anecdotă" despre Romănia!

Să vă spun o "anecdotă" despre Romănia!

de Valentin Stan    |    06 Oct 2007   •   00:00
Să vă spun o "anecdotă" despre Romănia!

Liderul Uniunii pentru Democraţia Franceză, Francois Bayrou a ţinut un discurs electrizant in Parlament la discutarea moţiunii de cenzură, pe 16 mai 2006! In acest discurs, a vrut să găsească un argument pentru a arăta căt de jos au ajuns Franţa şi democraţia in Franţa. A căutat o comparaţie cu o ţară, care să fi fost atăt de jos, politic şi moral, incăt orice asemănare cu Franţa să "spulbere" guvernul şi să trezească oroare! Aşa că le-a spus o "anecdotă" colegilor parlamentari! Sunteţi curioşi?


Toată lumea cunoaşte activitatea DNA! Am ajuns ca, ministru după ministru, dintre cei "agreaţi" de Preşedinte, să aibă onoarea de a "indesa" culoarele Comisiei Speciale de la Cotroceni aşteptănd "binecuvăntata" trimitere in urmărire penală! Mai că trebuie inventat un termen nou, in locul celui de "poliţie politică"! Mai toţi dintre noi (exagerez şi eu) avem urechea plină de zgomote stranii şi intreruperi frecvente, atunci cănd folosim invenţia lui Graham Bell, spre beneficiul unui timpan suplimentar, care nu ne aparţine!


Pe 3 octombrie 2007, am asistat la "Periniţa" moţiunii de cenzură impotriva unui guvern, care a obţinut, pentru răsturnarea sa, 220 de voturi din cele 232 necesare, iar pentru menţinerea la putere, 152. Adică, moţiunea a căzut! Dar, guvernul a fost "omologat" in conflict cu majoritatea parlamentară! Şi, guvernul continuă să guverneze iresponsabil, cu un Parlament ostil, un an inainte de alegerile la termen!


In mai 2006, in Adunarea Naţională a Franţei, era o zarvă teribilă! Unele teme şi realităţi ale acelui tumult seamănă cu ce avem noi, astăzi, pe scena politică. Premierul Dominique de Villepin era amestecat intr-un scandal implicănd alegaţii de mită, făcute in contul unor oameni politici de frunte, printre care viitorul Preşedinte Nicolas Sarkozy, coleg de partid cu Premierul (afacerea Clearstream). Premier care l-ar fi spionat pe Sarkozy!


Ca şi la noi, socialiştii au introdus o moţiune de cenzură impotriva guvernului de centru-dreapta. Ca şi la noi, mai era un an pănă la alegerile la termen. Ca şi la noi, moţiunea de cenzură nu a primit suficiente voturi pentru a trece şi a dărăma guvernul. Ca şi la noi, unii dintre parlamentarii, care ar fi trebuit sa voteze impotrivă, au votat pentru moţiune! Ca şi la noi, oamenii politici francezi afirmau că ţara lor trăieşte o adevărată criză morală şi politică! Sigur, există şi numeroase diferenţe intre cele două situaţii!


Liderul Uniunii pentru Democraţia Franceză, care susţinea partidul majoritar (Uniunea pentru o Mişcare Populară), carismaticul viitor candidat la prezidenţiale, Francois Bayrou a votat, de data asta, pentru moţiunea de cenzură! El a ţinut un discurs electrizant in Parlament, la discutarea moţiunii, pe 16 mai 2006! In acest discurs, a vrut să găsească un argument pentru a arăta căt de jos au ajuns Franţa şi democraţia in Franţa. A căutat o comparaţie cu o ţară, care să fi fost atăt de jos, politic şi moral, incăt orice asemănare cu Franţa să "spulbere" guvernul şi să trezească oroare! Aşa că le-a spus o "anecdotă" colegilor parlamentari! Sunteţi curioşi?


"Ieri, intr-o sală a Parlamentului European de la Strasbourg, era o dezbatere cu privire la aderarea Romăniei (la UE - n.n.). Intrebările erau severe făcănd reproşuri reprezentantului romăn, cu privire la starea democraţiei şi la suspiciunile de corupţie. Atunci, reprezentantul romăn s-a ridicat şi a spus: «Ce mi-aţi zice dacă in Romănia s-ar intămpla ce se intămplă acum in Franţa?»." Intreaga Adunare a izbucnit intr-un freamăt de oroare! Aţi inţeles? Căt de jos ajunsese Franţa, dacă unul din liderii ei o compară, pentru a răsturna guvernul, cu cea mai de jos ţară din Europa? Ceva de genul: "Nici in Romănia nu se intămplă aşa ceva"! Vă place "anecdota" lui Bayrou?

Credeaţi ca imaginea proastă a Romăniei, in Europa, este dată de infractorii noştri? De cerşetori? De violatori? Ei bine, nu! Criza noastră politică şi morală nu a fost produsă in corturile ţiganilor romăni din apropierea Romei! Intrebaţi-l pe Bayrou!

×
Subiecte în articol: editorial