x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Sărăcie Made în România

Sărăcie Made în România

de Ionuț Bălan    |    05 Mai 2016   •   07:51
Sărăcie Made în România

Este grav că nu se mai pomenește nimic de faptul că s-au mărit taxele și au scăzut salariile în plină criză, ca să se întrețină corupția. DNA ezită să-i ia pe cei care au făcut-o, dar din cauză că ei au furat foarte mult continuă să se administreze sărăcia - cererea agregată. Oare ce efect pot avea la o populație supraîndatorată noi “inițiative” fiscale?

Din acest cerc vicios nu se poate ieși decât administrând oferta agregată. La nivel micro, al menajelor ce se susțin din producției proprie, ar exista ofertă, dar lipsește distribuția. Și atunci hipermarketurile găsesc un bun motiv să vândă mărfuri din import.

Legi ca aceea care constrânge marile magazine să comercializeze produse românești nu rezolvă problema. Oferta internă nu-i atât de consistentă încât să alimenteze întreaga cerere. Iar fiscalitatea, ce a susținut corupția, n-a fost în măsură să echilibreze deficitul de productivitatea și să le permită românilor să se capitalizeze și să investească pentru a se putea bate cu bunurile cu grad mare de procesare din afară.

Ajungem cu discuția la investiții, care, atât timp cât lipsesc, pot fi înlocuite cu fondurile europene. Așadar nu pe latura naționalist-protecționistă trebui să mergem, precum francezii, ci să punem pe tapet problema cantității și calității bunurilor Made in Romania. A modului în care satisfac preferințele consumatorului.

Și după ce vom fi creat oferta internă, abundență de mărfuri, cu ajutorul banilor europeni, după ce se vor oferi pieței mărfuri la nivelul salariilor românilor, la aceeași calitate cu importurile, va veni rândul inginerilor să realizeze produse mai eficiente. Iar în circumstanțele unui buget excedentar și a unui mediu economic lipsit de ostilitate, “dopajul” cu fonduri europene va putea fi înlocuit cu investiții directe și portofoliu.

×