x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Speculatorii sancţionează şovăiala şefului BCE

Speculatorii sancţionează şovăiala şefului BCE

de Ionuț Bălan    |    26 Oct 2015   •   06:46

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) n-a fost în măsură să genereze încredere în modul în care sunt gestionate datoriile suverane din zona euro. Cel mai recent discurs al său l-a contrazis pe cel anterior şi a lăsat loc pentru o politică monetară şi mai relaxată. Iar cel mai important aspect e că el doar a zis, fără să ia măsuri, ba chiar nehotărârea a mers până acolo încât a vorbit şi de o schimbare a designului programului de relaxare cantitativă.

Aşadar, oficialul BCE a dezancorat anticipaţiile iniţiale. Şi acum euro e cu 3% mai slab decât înaintea declaraţiilor lui. În condiţiile în care Germania nu-şi propune un euro foarte slab, care să permită celorlalte ţări UE să-şi orienteze exporturile către SUA. Dar nici americanii nu vor un dolar prea puternic, având în vedere ceea ce se întâmplă pe piaţa muncii.

De unde rezultă că e probabil ca deprecierea euro faţă de dolar să nu urmeze un trend, ci să reprezinte numai o reacţie ce penalizează un discurs ezitant. Fiindcă - reiterez - şeful BCE nu a anunţat măsuri, ci doar a încercat să facă piaţa din vorbe.

Într-un asemenea context, cei ce discută, din nou, că euro şi dolarul vor ajunge la 1 la 1 e bine să privească spre 1,08 dolari/euro, nivel care ar putea fi capătul mişcării speculative provocate de nişte declaraţii indecise.

E limpede că „din vorbe” nu poate fi zdruncinat sentimentul fundamental al pieţei, în situaţia în care Germania şi SUA au interese similare. Dar e adevărat că din motive diferite.
 

×