x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Streaşina sprâncenelor stufoase

Streaşina sprâncenelor stufoase

de Florin Condurateanu    |    11 Apr 2016   •   07:49
Streaşina sprâncenelor stufoase

Te scruta cu privirea, dar nu pătrundea în suflet de-a valma, ca un tirbuşon, sprâncenele lui stufoase, ca streaşina unei case ţărăneşti, nu lăsau să se întunece ochii buni şi înţelegători. Nimeni nu poate uita privirea semeaţă, deşteaptă, plină de nuanţe a bărbatului maiestuos purtând numele Mircea Albulescu.

Un munte de actor, un scriitor de mare talent, un fermecător bărbat, un om de televiziune cucerind tot ecranul, un coleg prietenos, un inegalabil Mircea Albulescu. Teribil rolul din filmul de profunzime „Înghiţitorul de săbii”. Mircea Albulescu este bietul înghiţitor de săbii, înghiţitor de flăcări dintr-un circ ambulant, străbătând cu căruţe cu coviltir şi roţi hurducăite orăşelele de provincie. Acolo, pe câte un maidan, în faţa cortului circului ambulant, cu pieptul gol, Mircea Albulescu trăgea pe gură flăcări din torţele aprinse, dar focul nu-i mai ieşea pe nas, ci rămânea în sufletul lui pârjolit de sentimente grele şi tristeţi. Nimeni nu poate uita extraordinara creaţie a lui Mircea Albulescu din filmul „Puterea şi Adevărul”. Titus Popovici, scriitor şi scenarist de forţă, a developat în filmul „Puterea şi Adevărul” şi sincopele apărute în societatea comunistă. Situaţie curajoasă, căci până atunci în filmele comuniste realitatea era strident fardată cu mult fond de ten, aşa că toate personajele erau oameni noi fără cusur, activişti de partid atât de doldora de calităţi, încât nu existau în realitate. În „Puterea şi Adevărul”, Mircea Albulescu construieşte un comunist cu mare putere în judeţ, care începe să aibă îndoileli, care e obligat să nu respecte totdeauna ordinele de la centru pentru a nu nedreptăţi oameni nevinovaţi.

Superbe volumele de versuri semnate de Mircea Albulescu, eseurile din ziare, atât de subtile şi mustând de filozofii. Am şi acum în minte emisiunile conduse la televiziune de Mircea Albulescu cu oameni având meserii pe cale să moară. O bijuterie prezentarea destinului ultimului pălărier dintr-un târguşor, acolo unde mai repara pălării demodate, dar doar pentru tristul moment al îngropăciunii. Acum doi ani, Antena Stars i-a dat maestrului Mircea Albulescu Premiul de excelenţă, i-a fost înmânat de oamenii Antenei Stars pe un pat de spital din Timişoara, acolo unde fusese internat în grabă, direct de pe scenă, în timpul unui turneu prin draga lui de Românie.

×