x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Sunteți pe drumul corect, tovarăși ? se întreabă D. Rogozin

Sunteți pe drumul corect, tovarăși ? se întreabă D. Rogozin

de Valentin Leca    |    05 Dec 2014   •   11:30

 Alegerile parlamentare de duminica, din Moldova, au deschis inca o sansa poporului moldovean de as continua apropierea de Europa si a consolida democratia intr-o tara framantata de tensiuni regionale si interne majore.Cele trei partide proeuropene au obtinut voturile necesare pentru a forma unei coalitii care sa permita realizarea  unui program european.Desigur situatia este complexa daca ne gandim la asteptarile Moscovei ,care a alocat resurse insemnate  partidelor prorusesti pentru a desfasura o campanile puternica si a castiga voturile moldovenilor .

Marea lovitura pentru prorusi a fost fara indoiala eliminarea din cursa electorala in ultimul moment  a Partidului “Patria “care ignorand toate regulile electorale a fost eliminate incurcand posibila combinatie cu socialisti lui Dondon. Miza centrala a scrutinului, a satsfacut dorinta majoritatii moldovenilor, consolidarea orientarii catre Vest.

 In aceste conditii, nu trebuie uitat, insa, ca in ciuda liberalizarii regimului de vize si ratificarea Acordului de Asociere si de Liber Schimb UE-Moldova politicienii proeuropeni nu au un avans linistitor in fata comunistilor si filorusilor.Asteptarile pe care cetateni le au de la o guvernare europeana sunt mari si asta in conditiile in care Rusia “ pulseaza “ chiar in domeniile esentiale cum sunt locurile de munca.

S-a mizat pe o participare mare la vot precum si pe  rolul diasporei . In Romania a fost onorifica  9000 de voturi din posibile 100.000  si asta cand  tara a investit pentru continuarea si legimitatea drumului european al Republicii Moldova , ani de asistenta tehnica,politica si financiara .Situatia asta este si trebuie plecat de aici, de la faptul ca, clivajul societatii moldovene este inca adanc. Numai jumatate din Moldova este pro-europeana ,Transnistria si Gagauzia incurajate de Moscova sunt la marginea desprinderii .Pericolul aderarii la NATO este considerat de Rusia ca ceva de neacceptat . La orice se pot gandi Ucraina si Moldova dar asezarea flancului euroatlantic in coasta Rusiei este o ideie pe care si marii europei o tin in rezerva.Aderarea celor doua tarii o vede si ministrul de externe  german Frank Walter Steinmeier in perspectiva “ urmatoarei generatii “.

Orice imagini frumoase  ar fi prezentate acum dupa alegeri ,raman cu niste realitati ce contin ”paliditatea “ notiunii de Europa , impunsa din ce in ce mai mult si  la case mai mari. Modelul european propus  Moldovei trebuie sa contina elemente care sa de-a liniste populatiei precum independenta justitiei si statului de drept ,modernizarea administratiei ,infrastructura, lupta impotriva coruptiei ,crearea concordantei cu legislatia europeana si nu in ultimul rand eliminarea treptata dar sigura a modelelor si metodelor sovietice din economia tarii.

 Succesul fragil din aceste alegeri, trebuie consolidat in perspectiva optiunilor viitoare si asta daca tinem cont ca” trioul” European ( PLDM,PDM,PL ) a prezentat in alegeri si fisuri, care puteau sa coste, daca noua majoritate parlamentarea avea incluse in ea si cele posibile  8-10 % voturi ale Partidului Patria. Construirea pentru viitor a unui partid majoritar de centru –dreapta cu sanse sa acopere un spectru larg de 30-40%  devine o necessitate in conditiile in care Moscova  “ a jucat acum “ asa, iar pentru viitor va  evita acelasi joc. Un lucru este clar, pentru viitor lucrurile se vor complica  si asta pentru ca provocarile din Est , pentru zona, vor folosi   tot mai des dictonul celebru” scopul scuza mijlocele “ .O actiune clara si ferma poate ajuta optiunea europeana scutind pe vicepremierul rus sa se “ mai chinueasca” pentru alegerea drumului unei natiuni.

×