Inundațiile bruște care au făcut mii de victime în Lidia au apărut în urma unui fenomen medicane. Se manifestă rar dar extrem de puternic iar experții spun că s-ar putea intensifica, în condițiile încălzirii vremii.
Termenul este format din „mediteranean” și „uragan” (hurricane în engleză), potrivit The Guardian.
Aceste fenomene par să se formeze într-o zonă din Marea Mediterană, în nordul Africii.
Inundaţiile care au ucis mii de persoane în Libia la sfârșitul 2023 s-au produs în urma unui astfel de fenomen meteo.
Este similar uraganelor şi taifunurilor dar se poate forma și deasupra apelor reci.
Cu toate acestea, furtunile mediteranene sunt mai mici și mai puțin intense față de cele tropiale.
Puterea lor maximă este asemănătoare cu cea a unui uragan de categoria 1 pe scara Saffir-Simpson, cu o intensitate de 119 până la 153 km/h.
Fenomenul medicane este însoți de vânturi violente care aduc ploi abundente.
Furtuna Daniel din 2023 a deversat până la 170 de milimetri de precipitaţii sub formă de ploaie în mai puţin de două zile, în regiunea Cirenaica, în nordul Libiei, unde ploile sunt foarte rare în acest sezon.
De obicei se formează toamna, când marea este caldă. Are loc în vestul Mediteranei şi în regiunea dintre Marea Ionică şi coastele Africii de Nord.
Un strat de aer rece, provenind de la altitudini mai mari, formează convecţii cu aerul mai cald ce se ridică din mare șiconverg în jurul unui centru de joasă presiune.
Furtuna se formează, în medie, o dată până la de două ori pe an, potrivit Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice (NOAA) din SUA.
Uraganele se deplasează de la est la vest, iar medicanele invers, de la vest la est. Furtuna Daniel a lovit Bulgaria, Grecia şi Turcia înainte de a ajunge în Libia.
Trei medicane s-au produs în largul coastei Greciei între 2016 şi 2018. În 2019, serviciile meteo spaniole au identificat un astfel de fenomen între Insulele Baleare şi coastele algeriene, potrivit useit.ro.