x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Toamna se numără procentele

Toamna se numără procentele

de Radu Tudor    |    09 Aug 2007   •   00:00
Toamna se numără procentele

Băsescu incă nu i-a anunţat oficial pe democraţi că il vrea doar pe Theodor Stolojan prim-ministru dacă ai lui vor căştiga in 2008. Nici un lider PD nu intră in calculele preşedintelui pentru o funcţie atăt de importantă. Se anunţă furtună pe corabia căpitanului de cursă lungă. Iar el acţionează după dictonul: "Cui nu-i convine, il debarc imediat!".



Au apărut primele sondaje care subliniază efectele politice post-referendum. Pănă acum ar fi fost prematură orice sondare, pentru o evaluare corectă. La sfărşitul lunii iulie şi inceput de august, suficient electorat şi-a putut crea o imagine clară după incercarea nereuşită de suspendare a preşedintelui Romăniei.


Prima concluzie e simplă. După o amplitudine puternică şi un puseu de popularitate, Traian Băsescu revine acolo unde se situa inainte de referendum. Ceea ce unii consideră o scădere in popularitate a şefului statului, pentru mine este o revenire la matcă. O regăsire a procentului avut inaintea vărfului din 19 mai. In perioada martie 2006-martie 2007, Traian Băsescu a suferit o scădere de popularitate pe 20 de procente, de la 61 la 41 la sută. Profitănd de ieşirile televizate din campaniile pentru referendum, de posibilitatea de a-i injura in direct pe Voiculescu, Geoană, Verestoy, Hrebenciuc şi Bogdan Olteanu, Băsescu a apăsat puternic pedala populismului şi popularităţii.


Sociologii afirmau incă din 20 mai că pentru preşedinte referendumul poate fi şi o capcană. Cu căt soclul său va fi mai inalt, cu atăt căderea sa poate fi mai dramatică. De la 75 la sută intenţie de vot pănă la 43 la sută popularitate, trebuie să recunoaştem că e un efect de tobogan politic. Dezbaterea privind mărirea pensiilor l-a trimis in corzi pe Traian Băsescu. Soluţia oferită de el s-a dovedit a fi catastrofală. Cine l-a sfătuit să se opună proiectului PSD-PNL de creştere a veniturilor pensionarilor a făcut-o probabil in favoarea lui Călin Popescu Tăriceanu. Trecerea de la sintagma "escrocherie electorală" privind legea pensiilor la "salut şi susţin proiectul" l-a compromis. De urmărit pe viitor ce gafe mai face şeful statului şi cine va pleca de la Cotroceni. In mod cert, actuala echipă din jurul preşedintelui nu va rămăne la fel.


Sondajele ne indică şi un alt fapt, foarte important din punctul meu de vedere. Incepe saturaţia de Traian Băsescu. După doi ani şi jumătate in care a dominat zilnic ecranele televizoarelor, paginile ziarelor şi buletinele de ştiri de la radio, preşedintele incepe să producă urticarie politică. Scărbită de eternul scandal dintre el şi Tăriceanu, populaţia incepe să-şi dea seama că regimul Băsescu este unul al tensiunii, al instabilităţii, al certurilor permanente şi al viitorului incert. Nu doar premierul, identificat de preşedinte drept vinovatul de serviciu, va suferi consecinţe politice. Poporul, cum ii place lui Băsescu să spună, e din ce in ce mai avizat. Nu poate fi prostit la nesfărşit cu ideea că toată clasa politică e idioată şi coruptă, numai liderul de la Cotroceni e imaculat şi se luptă cu mafia. Dacă tu eşti cel care-i pune adversarului borcanul cu muştar in faţa ventilatorului, e imposibil să nu te improaşte şi pe tine.


Cercetările sociologice arată şi faptul că incet, dar sigur, PSD şi PNL revin pe o curbă ascendentă. Acum, social- democraţii au 22 la sută, liberalii 12. Impreună fac 34. Europarlamentarele vor fi un bun prilej pentru calcule de viitor şi pentru perspectivele toamnei viitoare. Dacă la parlamentarele din 2008 PSD ia 25 la sută şi PNL 15 la sută, alăturarea UDMR şi a minorităţilor poate duce la continuarea actualei formule de guvernare şi majoritate parlamentară. PD, obţinănd un scor bun de 35 la sută, ar putea avea soarta PSD din noiembrie 2004. Adică să căştige alegerile şi să rămănă in opoziţie.


Spun asta şi pentru că Traian Băsescu nu-i mai poate păcăli pe liderii politici aşa cum a făcut-o in 2004. Sper că nici unul dintre cei care a bătut palma cu Băsescu, făcănd un compromis grav la acea vreme, nu vrea să fie consacrat in politica romănească drept eternul fraier.


Polarizarea anti-Băsescu pe scena politică e acum foarte mare. In mod inconştient, şeful statului şi PD nu şi-au lăsat loc de bună ziua nicăieri. Ei visează să guverneze singuri şi nu există certitudini că viaţa le va da această şansă. Mai e şi o problemă internă intre democraţi şi ayatolahul lor. Acesta din urmă forţează Uniunea Populară cu PLD. PD simte că i se bagă pe găt un grupuscul de fani cu procent sub pragul electoral şi face fiţe. Pe bună dreptate spun eu, pentru că ei au 40 la sută acum. Băsescu incă nu i-a anunţat oficial pe democraţi că il vrea doar pe Theodor Stolojan prim-ministru dacă ai lui vor căştiga in 2008. Nici un lider PD nu intră in calculele preşedintelui pentru o funcţie atăt de importantă. Se anunţă furtună pe corabia căpitanului de cursă lungă. Iar el acţionează după dictonul: "Cui nu-i convine, il debarc imediat!".


Vine o toamnă foarte interesantă. Cu două blocuri relativ egale ca scor, PD contra PSD şi PNL, iar restul formaţiunilor vor conta mult. Partidele mici vor face jocuri mari.

×
Subiecte în articol: basescu editorial sută