x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Noul Blackberry 10 - atacul "totul sau nimic" al canadienilor de la RIM pe piaţa smartphone

Noul Blackberry 10 - atacul "totul sau nimic" al canadienilor de la RIM pe piaţa smartphone

30 Ian 2013   •   19:36
Noul Blackberry 10 - atacul "totul sau nimic" al canadienilor de la RIM pe piaţa smartphone

Cele două telefoane lansate cu noul sistem de operare Blackberry 10 au fost prezentate miercuri, această mişcare fiind văzută drept ultima şansă de redresare a companiei Research In Motion, care şi-a schimbat numele, cu această ocazie, în Blackberry.

Cele două telefoane sunt Z10, cu un ecran touchscreen de 10,7 cm şi varianta mai mică, Q10, cu un ecran de 7,9 cm şi tastatură clasică.

Noile telefoane vor fi disponibile pe piaţa canadiană şi în Emiratele Arabe Unite în februarie, iar pe piaţa americană în martie.

Telefoanele de tip Blackberry erau deţinute de 19% dintre utilizatorii de smartphone-uri, la nivel mondial, în 2010, însă până în 2012 a existat o scădere cu 4%.

"Aceste aparate sunt probabil ultima şansă a firmei de a reintra pe piaţă", spune Alexander Peterc, analist la BNP Paribas.

Noua interfaţă le permite utilizatorilor să ruleze opt aplicaţii simultan, patru dintre ele apărând în ferestre mici pe ecran, o trăsătură pe care firma a numit-o "cu adevărat multitasking".

În timpul demonstraţiei de azi, oficialii companiei au arătat că noile aparate le permit utilizatorilor să "gliseze" printre aplicaţii, în loc să le închidă şi să le deschidă pe altele.

De exemplu, alicaţia Hub - care reuneşte e-mailuri, sms-uri sau alte notificări, poate fi accesată glisând cu degetul pe ecran în sus şi la dreapta, indiferent ce altă aplicaţie ar folosi utilizatorul. Gestul inversat va face ca utilizatorul să revină la aplicaţia pe care o folosea înainte să-şi verifice mesajele.

Aplicaţia BBM (de mesaje instant) va include acum atât apeluri audio, cât şi video. Există şi aplicaţia print screen.

Varianta Z10, care are touchscreen, a fost făcută în aşa fel încât să mulţumească şi utilizatorii obişnuiţi cu tastatura fizică. Telefonul învaţă cele mai des folosite cuvinte de către utilizator şi le sugerează într-o "bulă" afişată pe ecran, astfel încât, în cazul în care cuvântul sugerat este cel dorit, acesta poate fi infiltrat în mesaj printr-o atingere de deget.

De asemenea, telefonul va anticipa şi corecta greşeli frecvente - de exemplu atunci când utilizatorul apasă tasta "C" în locul tastei "Space".

Telefonul este astfel conceput încât sarcinile de la locul de muncă să nu se încurce cu cele din viaţa privată a utilizatorului. Astfel, Blackberry 10 are un aşa zis "work perimeter", unde pot rula doar aplicaţiile folosite la muncă şi aprobate de angajator, în timp ce "perimetrul personal", unde sunt stocate fotografii sau alt conţinut privat, permite rularea unei game foarte largi de aplicaţii.

Camera de luat vederi este asistată de aplicaţia Timeshift, care face posibil ca atunci când sunt fotografiate mai multe persoane, camera telefonului să fie declanşată de mai multe ori, în aşa fel încât fiecare persoană din grup să aibă ochii deschişi în poza finală.

Blackberry 10 va avea peste 70.000 de aplicaţii în Blackberry World app store, fiind incluse Skype, Angry Birds, Facebook sau Whatsapp. Sunt disponibile, de asemenea, melodii, show-uri TV şi filme. Totuşi, o aplicaţie oficială pentru YouTube nu există.

Pe piaţa americană un aparat Z10 va costa 200 de dolari, însă numai în varianta cu abonament pe trei ani. 

Trăsături de bază

Varianta Z10

* Display 1280 x 768 pixeli;
* Procesor dual core 1.5 GHz, 2GB RAM
* Spaţiu de stocare intern 16GB, poate fi extins cu un carduri MicroSD până la 32 GB
* Cameră de 8MP, full HD

Varianta Q10

Dispaly de 720x720 pixeli
Procesorul dual-core de la Qualcomm, 2GB RAM
Spaţiu de stocare intern de 16 GB, poare fi extins prin carduri MicroSD.

×
Subiecte în articol: blackberry 10 z10 q10 rim