x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Gustul cafelei se modifică în funcţie de...culoarea ceştii!

Gustul cafelei se modifică în funcţie de...culoarea ceştii!

27 Noi 2014   •   20:12
Gustul cafelei se modifică în funcţie de...culoarea ceştii!

Zilnic, în lume se consumă peste 2,25 de miliarde de ceşti de cafea. Un studiu recent demonstrează că această băutură devine mai dulce, dacă este modificată culoarea ceştii. Cănile albastre şi cele transparente reduc amărăciunea cafelei, fără să mai fie necesară adăugarea de zahăr suplimentar, susţin cercetătorii australieni.
La studiu au participat 36 de voluntari, care au băut cafea din ceşti cu trei culori diferite – transparente, albe şi albastre. Într-o primă fază, voluntarii trebuia să evalueze intensitatea gustului cafelei băută dintr-o ceaşcă albă şi dintr-una transparentă.
În a doua etapă, s-a constatat că, în ceaşca albă, cafeaua nu este atât de dulce precum în ceştile de altă culoare. Cea mai dulce a fost cafeaua din cana albastră. Potrivit cercetătorilor, oamenii asociază culoarea cafenie cu gustul amar, iar cafeaua într-o ceaşcă albă pare mai maronie. Teoria conform căreia culorile pot modifica gustul alimentelor şi băuturilor nu este nouă. O cercetare desfăşurată anul trecut a demonstrat că spuma de căpşuni, servită într-o farfurie de culoare albă, este cu 10% mai dulce şi cu 15% mai gustoasă, decât cea servită într-o farfurie de culoare neagră.
Şi, dacă v-am făcut poftă şi vreţi o scuză pentru a bea încă o ceaşcă de cafea, aflaţi că un nou studiu sugerează că un consum ridicat de cafea poate reduce riscul de diabet de tip 2. Unde mai pui că ţine şi Alzheimer-ul la distanţă!
Legătura dintre cafea şi diabetul de tip 2 nu este nouă, alte cercetări mai vechi arătând că un consum de câteva ceşti pe zi reduce riscul, fiecare ceaşcă suplimentară oferind un beneficiu suplimentar.
Cel mai recent studiu a dorit să identifice modul în care modificarea obiceiurilor de consum - creşterea sau reducerea cantităţii de cafea consumată - afectează riscul de diabet.
Concluzia studiului este clară: persoanele care îşi creşteau consumul de cafea cu încă o ceaşcă pe zi prezentau un risc de a face diabet de tip 2 cu 11% mai mic decât persoanele care îşi menţineau consumul la acelaşi nivel. În schimb, reducerea consumului de cafea cu aceeaşi cantitate, o ceaşcă pe zi, era asociată cu o creştere de 17% a riscului de a face diabet de tip 2.
Datele se bazează pe analiza a peste 120.000 de persoane care sunt urmărite pe termen lung în cadrul unui studiu observaţional. Cercetătorii au analizat obiceiurile de consum de-a lungul a patru ani pentru acest studiu.
Care este cantitatea de cafea care conferă un beneficiu?
“Pentru diabetul de tip 2, până la şase ceşti de cafea sunt asociate uu un risc mai mic”, afirmă Shilpa Bhupathiraju, cercetător în cadrul Şcolii de Sănătate Publică Harvard şi autor al acestui studiu. “Cât timp cafeaua nu vă provoacă tremurături şi nu vă face agitaţi, ea este asociată mai multor beneficii pentru sănătate”, notează specialistul. (I.D)

Mai multe amanunte pe www.3dots.ro

×