x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă O cercetătoare româncă a obţinut un nou aliaj metalic superdur, de patru ori mai rezistent decât titanul

O cercetătoare româncă a obţinut un nou aliaj metalic superdur, de patru ori mai rezistent decât titanul

27 Iul 2016   •   12:10
O cercetătoare româncă a obţinut un nou aliaj metalic superdur, de patru ori mai rezistent decât titanul

Un metal super-dur a fost creat în laborator de o echipa de cercetători americani condusă de românca Emilia Moroşan de la Universitatea Rice, Huston, prin topirea împreună a titanului şi a aurului, obţinându-se astfel cel mai dur aliaj cunoscut care se dovedeşte compatibil cu ţesuturile vii, informează bbc.com citând un studiu publicat în revista 'Science Advances'.

Materialulul nou creat este de patru ori mai rezistent decât titanul pur şi are aplicaţii medicale, prelungind durata de viaţă a implanturilor, spun membri echipei de cercetători. În momentul de faţă, implanturile de genunchi şi de şold convenţionale trebuie să fie înlocuite din cauza uzurii după aproximativ 10 de ani.

Prof. Emilia Moroşan, de la Universitatea Rice, a declarat că echipa sa a făcut descoperirea în timp ce studia magneţi neconvenţionali realizaţi din titan şi aur.

Noile materiale trebuie să fie transformate în pulberi pentru a verifica puritatea lor, dar noul aliaj obţinut - beta-Ti3Au - a fost prea dur pentru a fi măcinat într-un mojar acoperit cu diamante.

Materialul "a arătat cea mai mare duritate dintre toate aliajele Ti-Au [titan-aur] şi compuşii lor, dar şi comparativ cu multe alte aliaje din inginerie", a spus Emilia Moroşan.

Ea a declarat că duritatea aliajului, împreună cu marea sa biocompatibilitate, face din el un "compus din generaţia următoare extinzând în mod substanţial durata de viaţă a implanturilor dentare şi a protezelor articulare".

Acesta poate avea, de asemenea, aplicaţii în industria de foraj, în cea a materialelor sportive şi în multe alte domenii potenţiale, a adăugat Emilia Moroşan.

Aliajul din aur-titan este un compus cu un aranjament particular al atomilor atunci când metalele sunt combinate la temperaturi ridicate, se menţionează în studiu.

Titanul este unul dintre puţinele metale în jurul cărora oasele umane sunt capabile să crească ferm, această proprietate permiţându-i să fie utilizat pe scară largă în medicină şi stomatologie, mai notează bbc.com.

Emilia Moroşan s-a născut în 1976, la Suceava. A terminat studiile la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi a obţinut titlul de doctor în 2005 la Universitatea din Iowa. După ce a lucrat o perioadă de timp la Universitatea Princeton, a devenit profesor-asistent de fizică, astronomie şi chimie la Rice University (Houston, Texas).

În anul 2010 cercetătoarea româncă a fost premiată de preşedintele american Barack Obama la gala Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers (PECASE).

AGERPRES

×
Subiecte în articol: emilia morosan