x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Obsesie mondială pentru vitamine

Obsesie mondială pentru vitamine

26 Iul 2008   •   00:00

Vă invităm, începînd cu acest număr, la o incursiune prin lumea vitaminelor. Acolo unde există carenţe, suplimentarea cu vitamine este, de cele mai multe ori, cheia rezolvării acestor probleme. Medicii prescriu aceste remedii pentru o serie de boli sau chiar slăbiciuni ale oamenilor.



Vă invităm, începînd cu acest număr, la o incursiune prin lumea vitaminelor. Acolo unde există carenţe, suplimentarea cu vitamine este, de cele mai multe ori, cheia rezolvării acestor probleme. Medicii prescriu aceste remedii pentru o serie de boli sau chiar slăbiciuni ale oamenilor.

Credeţi că există magie într-o vitamină? Unele organisme tolerează vitamina C (acidul ascorbic), altele nu, iar vitaminele D şi K sînt recomandate doar în anumite cazuri. Forma inactivă a vitaminei A (beta-carotenul) nu este recomandată fumătorilor, pentru că, aşa cum susţin cercetătorii de la Universitatea Florida de Sud din Tampa, SUA, riscurile de cancer la plămîni cresc din cauza dozelor mari de beta-caroten aflate în suplimentele nutritive benefice pentru vedere. Medicii Tawee Tanvetyanon şi Gerold Bepler de la Institutul H. Lee Moffitt din cadrul universităţii sus-amintite spun că fumătorii care iau doze mari de beta-caroten (20-30 de miligrame pe zi) prezintă riscuri de îmbolnăvire de cancer branheo-pulmonar cu 24% mai mari faţă de fumătorii care nu iau acest supliment nutritiv. Cei doi medici deplîng inexistenţa unei etichetări corecte a acestor multivitamine.

Dar chiar avem nevoie de vitamine? Christine Rosenbloom, profesor de nutriţie la Universitatea publică din Georgia, SUA, susţine că orice supliment nutritiv pe care scrie că este "produs natural" tot are în conţinut ingrediente sintetice. Deşi organismul uman pare că poate absorbi la fel de bine componentele sintetice precum cele naturale, există o excepţie. Este vorba despre vitamina E, care în forma sa naturală este absorbită (adică este dizolvată în stomac şi dezintegrată) mai bine de organism decît în forma sa sintetică.

Luke Bucci, vicepreşedintele companiei de cercetare Schiff, spune că formele din cele 13 vitamine cunoscute (A, B1, B2, B3, B6, B12, acidul folic, biotin, pantotenat, C, D, E şi K) sînt cîteodată identice cu cele găsite în alimente. "Cu doar cîteva excepţii, vitaminele din medicamente sînt absorbite şi folosite de organism mai eficient decît formele de vitamine găsite în alimente", spune doctorul Bucci.

În 1979, medicul Jean Mayer, consilier la Casa Albă pe probleme de nutriţie, spunea: "În timp ce o suplimentare zilnică de vitamine poate fi utilă pentru mulţi oameni, există o altă formă de suplimentare extrem de costisitoare şi care poate fi periculoasă. Aceasta este terapia prin doze mari a unei anumite vitamine".
(Continuare în numărul viitor)



VIRUSURI GRIPALE, DETECTATE CU... ZAHĂR

Un grup de oameni de ştiinţă din Ohio şi New Mexico a descoperit o nouă modalitate de detectare a virusurilor de gripă, inclusiv ale gripei aviare, prin folosirea unor forme artificiale ale acidului sialic (care este o moleculă de zahăr ataşată pe suprafaţa celulelor de către virusurile gripale atunci cînd atacă oamenii). Un studiu dat recent publicităţii şi reprodus în publicaţia online Science Daily arată că noua procedură este potrivită pentru zonele izolate ale lumii, pentru că ea nu necesită resurse prea mari – nu este nevoie de îngheţarea moleculei de zahăr pentru a o transporta în aceste regiuni şi nici nu costă foarte mulţi bani.

HARTA GLOBALĂ A BOLILOR

La doi ani de la lansarea de către americani a proiectului HealthMap (http://www.healthmap.org/en), prin care se încearcă contorizarea bolilor oamenilor la nivel global, site-ul se dezvoltă promiţător. Sistemul monitorizează forumuri de discuţii, blog-uri şi site-uri cu ştiri din domeniu din lumea-ntreagă, iar informaţiile obţinute sînt postate pe HealthMap, unde accesul este gratuit. Pe harta interactivă a acestei baze de date sînt însemnate, în culori, locurile "fierbinţi" ale Planetei, adică acele regiuni în care a izbucnit, de exemplu, o epidemie. Iconiţele de culoare roşie reprezintă zonele în care există mai multe cazuri înregistrate ale unei boli. Programul continuă să monitorizeze progresul în aceste regiuni şi după ce autorităţile locale declară risc de epidemie.

DIABETUL SE CITEŞTE... ÎN OCHI
Diabetul poate fi depistat acum şi de oftalmolog, scrie publicaţia online ScienceDaily. Specialiştii de la Centrul Kellogg pentru studierea vederii din Michigan au inventat un dispozitiv care poate capta imagini ale ochiului pentru a detecta stresul metabolic şi vătămarea ţesutului care apar înainte de primele simptome ale bolii. Stresul metabolic poate fi detectat prin măsurarea intensităţii fluorescenţei celulare în ţesutul retinal. "Prin studiul nostru am vrut să demonstrăm dacă e posibilă sau nu detectarea metabolismului anormal la nivelul retinei acelor pacienţi care ar putea fi diagnosticaţi prea tîrziu sau deloc cu diabet", spune Victor Elner, profesorul în cadrul departamentului de oftalmologie şi ştiinţe vizuale din cadrul institutului sus-amintit.

ALERTĂ DE SIFILIS ÎN SUA
Numărul cazurilor de sifilis în Statele Unite creşte de la an la an. În 2008, această rată este cu 12% mai mare faţă de anul precedent, se arată într-un studiu al Centrelor americane pentru controlul şi prevenirea bolii. Cele mai întîlnite cazuri se află în rîndurile femeilor, ale afro-americanilor şi ale bărbaţilor homosexuali. Dintre cele 12.000 de cazuri de sifilis înregistrate anul trecut, 64% sînt homosexuali, care sufereau atît de infecţii primare – ulcere sau şancru (ulceraţie a mucoasei sau a pielii – n.r.) la organele genitale, la nivelul anusului sau al gurii – şi infecţii secundare (spuzeală pe talpa picioarelor sau în palme, precum şi pierderea părului şi leziuni pe sau în jurul organelor genitale).

REZISTENŢI LA MALARIE, SUSCEPTIBILI DE HIV?
Indivizii ai căror strămoşi au fost mai rezistenţi la vechea formă de malarie pot fi mai uşor suspectaţi de HIV, se arată într-un raport ştiinţific citat de cotidianul New York Times. Potrivit studiului, o variaţie genetică a unei forme de malarie dezvoltată în Africa Sub-Sahariană îi face vulnerabili pe oameni la virusul HIV. Afro-americanii purtători ai acestei variaţii au cu 50% mai multe şanse să fie infectaţi cu HIV decît cei al căror profil genetic nu include această variaţie. Dacă rezultatele studiului vor fi confirmate, acest lucru ar însemna că selecţia pentru rezistenţa la malarie a creat vulnerabilitate la infecţia cu HIV-1.

×
Subiecte în articol: vitamine medica