x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Suntem mai aproape de roboții care posedă conștiință de sine (VIDEO)

Suntem mai aproape de roboții care posedă conștiință de sine (VIDEO)

25 Iul 2015   •   07:53
Suntem mai aproape de roboții care posedă conștiință de sine (VIDEO)

Într-o surprinzătoare și poate înfricoșătoare întorsătură, un robot a demonstrat că are un anumit grad de conștiință de sine, pentru prima oară.

Într-un experiment condus de profesorul Selma Bringsjord de la Rensselaer Polytechnic Institute din New York, a demonstrat că un robot este capabil să răspundă la o ghicitoare logică.

La baza experimentului a stat o ghicitoare veche în care se spune că un împărat a chemat trei înțelepți cărora lea pus pe cap fie o pălărie albă, fie una albastră. Cerința a fost ca să afle ce culoare de pălărie poartă fiecare. Până acum această ghicitoare nu afost dezlegată decât de oameni nu se roboți.

În versiunea actuală a profesorului Bringsjord, roboții au fost programați să creadă că doi dintre ei au primit ”pilula de amuțire” ceea ce ar determina pierdera abilității de a vorbi. Doi dintre roboți au fost, de fapt, dezactivați în momentul în care programatorul le-a apăsat un buton de pe cap. Cel de-al treilea avea doar un buton fals și nu a fost dezactiva.

Când roboții au fost întrebați care din ei a primit ”pilula”, cel care nu era dezactivat s-a ridicat și a răspuns ”Nu știu” după care a fluturat mâna și a adăugat că: ”Acum știu. Am fost capabil să dovedesc faptul că eu nu am primit ”pilula de amuțire.”





×