x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget 84 de milioane euro pentru internet broadband în zone rurale. Cine va derula proiectul în peste 780 localităţi

84 de milioane euro pentru internet broadband în zone rurale. Cine va derula proiectul în peste 780 localităţi

de Alexandru Radescu    |    05 Aug 2014   •   13:06
 84 de milioane euro pentru internet broadband în zone rurale. Cine va derula proiectul în peste 780 localităţi

Proiectul RoNet, furnizarea de internet broadband în zone rurale defavorizate ale României, are o istorie care se pierde în negura listei de miniştri de la Comunicaţii. Cert este că în mandatul lui Gabriel Sandu, discuţiile cu Comisia Europeană (fiind vorba de fonduri structurale) s-au blocat pentru că ministrul PDL dorea să dirijeze banii către un alt proiect al Guvernului Boc.

În cele din urmă, proiectul a fost refăcut, oficialii CE au fost convinşi că fondurile merg în direcţia stabilită iniţial, s-a reluat licitaţia în timpul mandatului lui Dan Nica. Iar câştigătorii au fost anunţaţi de actualul ministru de la MSI, Răzvan Cotovelea.

84 de milioane euro pentru broadband la sate, din nou “în aer”

Astfel, companiile Romtelecom şi Cosmote România au fost selectate drept câştigătoare ale licitaţiei pentru a dezvolta infrastructura naţională de internet de mare viteză în zonele rurale fără acoperire pentru astfel de servicii, fonduri nerambursabile în valoare de 84 milioane de euro.

Licitația a fost organizată pentru 783 localităţi, împărţite în 7 zone geografice. Romtelecom a fost desemnat câştigător pentru 4 dintre regiuni, iar Cosmote pentru 3 regiuni, în toată ţara.

Pentru cele 4 zone, Romtelecom va fi finanţat cu aproximativ 37,2 milioane de euro, iar Cosmote cu aproximativ 27,9 milioane de euro. Infrastructura va fi dezvoltată în decursul a doi ani.

Potrivit contractului, MSI concesionează lucrările companiilor câştigătoare, pentru o perioadă de 18 ani. În acest interval, cele două companii vor asigura, de asemenea, operarea şi mentenanţa infrastructurii. Infrastructura va rămâne în proprietate publică şi va fi disponibilă la nivel pentru orice operator interesat să furnizeze servicii de internet broadband pentru utilizatorii finali.



 

 

×