x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget M-Pesa, primul serviciu telecom de transfer bani lansat în România. Cum funcţionează şi care sunt costurile

M-Pesa, primul serviciu telecom de transfer bani lansat în România. Cum funcţionează şi care sunt costurile

de Alexandru Radescu    |    31 Mar 2014   •   20:36
 M-Pesa, primul serviciu telecom de transfer bani lansat în România. Cum funcţionează şi care sunt costurile

Vodafone M-Pesa este primul serviciu lansat de un operator telecom prin care românii pot trimite şi primi bani sau efectua plăţi, cu telefonul mobil.

M-Pesa este disponibil, pentru prima data in Europa, în reţeaua 4G a Vodafone România, precum şi pe 3G si 2G, pentru orice client al operatorului abonat sau utilizator de Cartela, indiferent de tipul de telefon folosit.

“Cu o rată de adopţie de 130%, telefonul mobil este instrumentul perfect de efectuare de plăţi, mai ales pentru românii care nu au încă un cont bancar - care reprezintă circa 40% din populaţia ţării. Serviciul este, de asemenea, conceput si pentru clientii nostri ce detin un cont bancar şi cauta confortul si usurinţa de utilizare oferite de telefonul mobil”, a declarat azi Andrea Rossini, Chief Commercial Officer, Consumer Business Unit, Vodafone Romania.

Cu M-pesa, utilizatorii Vodafone pot să facă urmatoarele operatiuni, prin intermediul telefonului mobil: să trimită şi să primească bani, să alimenteze Cartela Vodafone, să plătească facturile, să cumpere bunuri si servicii din magazinele partenere M-Pesa. Serviciul poate fi activat de catre orice client Vodafone cu varsta de peste 14 ani, la orice magazin afiliat M-Pesa.

Cum se foloseste M-Pesa?

Pentru a beneficia de noul serviciu, clienţii trebuie să îşi deschida un cont M-Pesa, intr-un magazin afiliat, semnalizat ca atare, cu un act de identitate. Pentru a putea folosi serviciul, clientii trebuie mai intai sa apeleze *789#.

Odata ce contul M-Pesa a fost creat, utilizatorii pot să depună numerar la orice magazin semnalizat M-Pesa, operatiune care este confirmată imediat printr-un SMS. Dupa depunerea banilor iîn contul M-Pesa, clientul poate să facă toate operatiunile pe care le permite acest serviciu, de oriunde s-ar afla. Si pentru a retrage o suma primită, clientii trebuie sa meargă la un magazin M-Pesa cu un act de identitate.

Cu M-Pesa, clientii au control complet asupra contului, iar fiecare operatiune este confirmata printr-un cod PIN, cunoscut doar de utilizator. Balanta contului este in permanenta disponibila, in timp real, si un call-center deschis 24/7 sta la dispozitia utilizatorilor, in caz de urgenta, la numarul *789.

Costuri M-Pesa

M-Pesa se activează gratuit şi nu are costuri lunare asociate. Singurele operatiuni tarifate sunt depunerile si retragerile de bani, iar taxele sunt fixe, in functie de suma.

Astfel, clientii platesc între 1 si 3 lei, în funcţie de sumă, pentru trimiterea de bani instant către alt utilizator înregistrat M-Pesa. La retrageri, clienţii plătesc o taxă fixă per tranzacţie, intre 2.5 si 30 de lei, în funcţie de suma. Toate costurile sunt afişate în meniul serviciului M-Pesa şi pot fi consultate oricând de catre utilizatori.

În acest moment, serviciul M-Pesa poate fi activat in aproximativ 300 de magazine Vodafone şi ale partenerilor sai, precum si in retelele PayZone, RoBest, si Agroland, în care serviciul se afla in proces de implementare graduala. În urmatorul an, serviciul va fi extins la peste 2.000 de magazine. Lista completă este disponibilă şi actualizata săptămânal, aici

×