x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Creierul iubeşte trăirile frumoase

Creierul iubeşte trăirile frumoase

de Maria Timuc    |    28 Iun 2011   •   21:00

Noi cautam si inghitim tot felul de me­dicamente, care ne pot stimula circulatia sanguina in creier. Unele dintre ele sunt binevenite, in anumite situatii ele trebuie administrate urgent si este de dorit sa se intample asa, deci sa nu se inteleaga ca sustinem suprimarea tratamentului medical, dimpotriva. Iata ca, pe langa medicamente sau impreuna cu ele, putem folosi si metode mai naturale, mai putin invazive, capabile sa se adre­se­ze cauzei unei circulatii sangvine deficitare la nivelul creierului. Cu aju­torul unei tehnici de vizualizare neuronala, numita scanarea SPECT, un institut din California a studiat comparativ "diferentele vizibile in circulatia sangvina din creier atunci cand experimentam ganduri si sentimente apreciative sau negative", cum spun Noelle C. Nelson si Jeannine L. Calaba; "Puterea aprecierii" – Ed. Livingstone.

Scanarea neuronala a dezvaluit ca gandurile noastre negative ne afec­tea­za circulatia sangvina si, in plus, afec­teaza multiple zone din creier, pre­cum si reactiile, atitudinile si comportamentele noastre. Cer­ce­ta­torii au descoperit ca cerebelul abia mai functioneaza atunci cand gandim dis­tructiv, iar noi inregistram dificul­tati la nivelul coordonarii fizice. Lo­bul temporal stang nu primeste suficient sange, devii instabil emo­tio­nal, experimentezi anxietate si fri­ca fara motiv, precum si o diminuare a ca­pa­ci­tatii de memorare. Emotiile precum furia, frustrarea, deprimarea, os­ti­litatea sunt specifice unei gandiri distructive si corelate cu circulatia sangvina deficitara in creier. Gandu­ri­le pozitive (apreciative) ne fac energici fizic, stimuleaza memoria, noi de­venim mai putin vulberabili la emo­tiile negative si creierul functio­nea­za cu bateriile la maxim. In consecinta, devenim intregi, ne simtim in­tregi si suntem mai bine adaptabili la evenimentele vietii si asta doar invatand sa privim lucrurile din jur intr-un mod apreciativ.

Perceptia apreciativa sau capaci­ta­tea noastra de a aprecia ceea ce avem, ceea ce vedem, ceea ce ni se intampla, puterea de a aprecia cu sinceritate ne creeaza o mai buna circulatie sangvina in creier. A cauta in mod deliberat sa apreciem inseamna a cauta ceea ce putem valoriza, ceea ce putem admira, ceea ce reusim sa pri­vim cu ochii ingaduintei, ai bu­cu­ri­ei sau ai compasiunii. Adesea, noi avem oportunitatea fantastica de a ne admira dusmanii sau oponentii, dar ne este frica sa traim un asemenea sentiment pentru ca ni se pare ca admiratia noastra i-ar da celuilalt putere. De fapt, cercetarile arata ca darul aprecierii se rasfrange automat asupra propriei noastre biologii, asupra propriei noastre psihologii si asupra propriei noastre vieti. De ce sa ne bazam doar pe puterea medicamentelor de a ne fluidiza circulatia ce­rebrala, de ce sa ne bazam doar pe pilule pentru a ne simti inima usoara, cand putem cauta in lume si in jurul nostru lucruri pe care le putem admira si iubi? Imagini, peisaje, fiinte si aspecte frumoase ale existentei, al caror continut merita... aprecierea noastra, au un efect imediat asupra cir­culatiei sangvine, respectiv asupra tuturor functiilor importante ale cre­ie­rului. Nu-i vorba aici despre a gandi po­zitiv, ci despre a gandi apreciativ cu adevarat. Neuronilor nostri le pla­ce bucuria, iar bucuria sau simpla sta­re de bine devine mai accesibila pe masura ce ne obisnuim sa o cau­tam in lucrurile din jurul nostru, in amintiri si chiar in imaginatii si-n vi­se. Daca ne aflam intr-o stare puternica de rezistenta la apreciere, care poate fi usor observata prin simplul fapt ca nu gasim nimic de apreciat, totul ni se pare rau, lipsit de farmec si de bucurie, putem sa ne intoarcem la amintiri placute, la momente de viata in care am gasit ceva placut, frumos sau demn de apreciat. Poate ca este o mare pierdere pentru om simplul fapt ca el cauta mai degraba sa critice, decat sa aprecieze, mai mult sa devalorizeze, decat sa admire chiar si cele mai marunte lucruri placute ale vietii. Cum ne spun cer­ce­tatorii, este sanatos sa apreciem, iar noi am adauga faptul ca este gratis si este, in acelasi timp, la alegere. Imaginile placute pe care le transmitem creierului, trairile apreciative, gandurile frumoase par sa se fluidizeze in circuitul neuronal si sa-l revigoreze, daca nu cumva – cel putin in cazurile mai usoare – sa vindece. Creierul iu­bes­te trairile frumoase, asa incat
do­ve­deste asta tocmai prin faptul ca re­vi­go­reaza toate functiile biologice atunci cand gandim si simtim apreciativ.

×